תפריט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הבדלים בין פסיכוזה לסכיזופרניה וחשיבות האבחון המדויק

כותב/ת המאמר: מערכת

כשמדובר במושגים הנוגעים לבריאות הנפש, לעיתים קרובות, אנחנו עשויים לגלות כי מונחים מסוימים חופפים, דבר שעשוי להוביל לבלבול ולגרום לאי הבנות. צמד מונחים אחד, שלעיתים קרובות מבלבל את האנשים שאינם אנשי מקצוע כולל את המונחים "פסיכוזה" ו"סכיזופרניה". בעוד שהמונח "פסיכוזה" אינו מתייחס להפרעה ספציפית, לעיתים, הוא יהווה תסמין בולט של  סכיזופרניה. לעומתו, הסכיזופרניה הינה הפרעה נפשית כרונית ומורכבת, המאופיינת בשילוב בין תסמינים שונים. פסיכוזה מתייחסת לניתוק מהמציאות ועשויה לאפיין מצבי בריאות נפשיים שונים, ביניהם – הסכיזופרניה. למרות שלא כל מקרי הפסיכוזה מצביעים על סכיזופרניה, נוכחות הפסיכוזה, כתסמין בסכיזופרניה, עשויה להוות מאפיין מכריע באבחון הפרעה ספציפית זו. הבנת הקשר בין המונחים חיוני לאבחון המדויק, כמו גם למתן הטיפול המתאים לאנשים המתמודדים עם מורכבותן של הפסיכוזה והסכיזופרניה.

מהי סכיזופרניה?

סכיזופרניה היא הפרעה כרונית ומורכבת בבריאות הנפש המציגה סט ייחודי של תסמינים, שהם מעבר לפסיכוזה. היא מוגדרת, לעיתים קרובות, על ידי שילוב בין סימפטומים "חיוביים" (כגון הזיות ואשליות) לבין תסמינים "שליליים" (כגון הסתגרות וירידה ביכולת הביטוי הרגשי). סכיזופרניה, לרוב, היא מצב שיימשך לאורך כל חיי המתמודד וידרוש ניהול וטיפול מתמשכים.

מהי פסיכוזה?

פסיכוזה היא מצב המאופיין בניתוק מהמציאות, המלווה בסימפטומים כמו הזיות, אשליות וחשיבה לא מאורגנת. אין מדובר בתסמין ספציפי אלא במקבץ של תסמינים שעלול להופיע בהפרעות בריאות נפשיות שונות, ביניהן, גם סכיזופרניה. הפסיכוזה עלולה להתרחש כתוצאה ממצבים רפואיים בסיסיים, כתוצאה משימוש בסמים או במצבי מתח חמורים. היא יכולה להופיע גם כאפיזודה חולפת המתפוגגת בחלוף הזמן.

כיצד פסיכוזה וסכיזופרניה קשורות זו לזו?

פסיכוזה וסכיזופרניה חולקות מערכת יחסים מורכבת וסבוכה. בעוד שהפסיכוזה, לכשעצמה,  אינה מוגדרת כהפרעה ספציפית, היא מהווה תסמין בולט המופיע במצבי בריאות-נפש שונים, כולל הסכיזופרניה. גם אבחון מאניה דיפרסיה, למשל, יתייחס להופעתן של אפיזודות של פסיכוזה. למרות שאבחון סכיזופרניה יכלול, לרוב, נוכחות מתמשכת של פסיכוזה (במסגרת הקריטריונים האבחוניים), המתמודדים עם סכיזופרניה יחוו, בנוסף לפסיכוזה, גם הזיות, אשליות ותסמינים פסיכוטיים אחרים. 

נחדד – לא כל מקרה של פסיכוזה יצביע, בהכרח, על קיומה של סכיזופרניה (וזאת, מכיוון, שכאמור, פסיכוזה עלולה להתרחש גם במסגרת נסיבות אחרות, מצבים רפואיים או בהפרעות אחרות בבריאות הנפש. הקשר המורכב בין הפסיכוזה לסכיזופרניה מדגיש את הצורך בהערכה מדוקדקת, באבחון מדויק ובגישות טיפול מותאמות, בכדי לספק את המענה המתאים לצרכים הייחודיים של האנשים המנווטים בין התופעות המשולבות זו בזו.

פסיכוזה לעומת סכיזופרניה – אפשרויות טיפול

בכל הנוגע לאפשרויות הטיפול בפסיכוזה ובסכיזופרניה, יש קווי דמיון מסוימים בין המקרים, אולם, שוב, ישנו צורך באבחון מדויק. התרופות האנטי פסיכוטיות, תרשמנה, לרוב, בכדי לנהל את הסימפטומים של פסיכוזה, אולם יחד עם זאת, כאשר המדובר בטיפול בסכיזופרניה, הגישה, בדרך כלל, תהיה רחבה מקיפה יותר. נוסף על הטיפול התרופתי, אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה עשויים להפיק תועלת מתוכניות טיפול פסיכו-סוציאליות, כדוגמת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול משפחתי ותוכניות שיקום. בעוד שתוכניות טיפול עשויות, במידה מסוימת, להיראות כדומות (ולעיתים, אף זהות) אצל מתמודדים שונים, במציאות, הן מותאמות לצרכיו הספציפיים של כל מתמודד ולמצבו הנוכחי, ולכן, הן משתנות בהתאם לחומרת התסמינים, תדירותם, עוצמתם ומשכם.

הטיפול בפסיכוזה

אפשרויות הטיפול בפסיכוזה תלויות בגורם הבסיסי לפסיכוזה ובחומרת התסמינים. במקרים רבים, תרופות אנטי פסיכוטיות תהווינה את גישת הטיפול העיקרית. תרופות אחרות, כגון מייצבי מצב רוח או תרופות נוגדות דיכאון, עשויות להיות מעורבות בטיפול, במקרים בהם הפסיכוזה מקושרת להפרעת מצב רוח או לדיכאון. בנוסף לטיפול התרופתי, גם הטיפולים הפסיכו-סוציאליים ממלאים תפקיד בטיפול ובשיקום. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עשוי לסייע למתמודד לפתח אסטרטגיות התמודדות, לאתגר דרכי חשיבה שגויות ולשפר את התפקוד הכללי. טיפול משפחתי, טיפול תומך ותוכניות שיקום מקצועי עשויות להועיל, אף הן, במיוחד בטיפול הנוגע להשפעת הפסיכוזה על מערכות יחסים, חיי היומיום והתעסוקה. תוכניות הטיפול מותאמות, לרוב, לצרכיו של המתמודד, ושיתוף הפעולה ההדוק בין אנשי מקצוע בתחומי הבריאות השונים לבין המטופל ובני משפחתו חיוני למעקב ההתקדמות ולהתאמת תוכניות הטיפול בהתאם לצורך. 

טיפול בסכיזופרניה

טיפול בסכיזופרניה יכלול, לרוב, שילוב של טיפול תרופתי, פגישות פסיכו-סוציאליות ותמיכה. תרופות אנטי פסיכוטיות הן אבן היסוד של הטיפול והן המסייעות בניהול התסמינים ה"חיוביים" של סכיזופרניה (כדוגמת הזיות, אשליות) כמו גם תסמינים פסיכוטיים אחרים. בנוסף, גישות טיפול פסיכו-סוציאליות כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מסוגלות לסייע בהתמודדות עם הסימפטומים ה"שליליים" והליקויים הקוגניטיביים. טיפול משפחתי וקבוצות תמיכה עשויות לספק את החינוך, ההדרכה ואת רשת התמיכה למתמודדים עם סכיזופרניה ולבני משפחותיהם. בנוסף, תוכניות השיקום המתמקדות בהכשרה מקצועית ובשילובו של המתמודד בקהילה יכולות, אף הן, לשפר את איכות החיים של המתמודד. הניטור הקבוע, ניהול הטיפול התרופתי ותמיכה מתמשכת מאנשי מקצוע בתחום הבריאות חיוניים לניהול ארוך הטווח של הסכיזופרניה.

הבית המאזן של אי– זון – איתכם בכל מצב!

הבנת ההבדלים בין פסיכוזה וסכיזופרניה חיונית לאבחון הנכון, וכתוצאה מכך, גם למתן הטיפול המתאים למצבי בריאות הנפש השונים שמתמודדי הנפש עשויים להתמודד עימם.

אנשי הצוות המיומנים של E-זון, מקפידים להתמחות בגישות טיפול שונות, ולהעניק לכל מטופל.ת את הטיפול המתאים ביותר למצבו הפרטני, וזאת, תוך שימת דגש על יצירת מרחב בטוח ומוגן ושילוב בין גישות טיפוליות שונות.

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו