תפריט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אמנות ויצירה ככלים טיפוליים לשיקום פסיכיאטרי

כותב/ת המאמר: מערכת

הטיפול באמנות כולל גילוי של קשרים, מערכות יחסים ומשמעויות חדשות באווירה בטוחה ולא שיפוטית, המספק למטופל באמצעותו נקודות מבט אלטרנטיביות על החיים ועל מערכות היחסים שלו עם אחרים. לפיכך, הטיפול באמנות יכול לעבוד בדרכים רב-גוניות המערבות את כל רבדיו של האדם, כולל היבטים תחושתיים-מוטוריים, תפיסתיים, קוגניטיביים, רגשיים, פיזיים, חברתיים ורוחניים. תרומתו של הטיפול באמנות היא כל כך משמעותית לתחום בריאות הנפש, עד כי, לעיתים, הוא עשוי להיות משולב בתהליכים טיפוליים אחרים, כדוגמת טיפול טבעי בחרדה, המשלים את הטיפול המסורתי.

מהו טיפול באמנות?

הטיפול באמנות נחשב כיום לתחום זורם, מסתגל ומתפתח. למרות שהאמנות היוותה, מאז ומתמיד, חלק אינטגרלי מהציוויליזציה האנושית, רק מתקופת מלחמת העולם השנייה היא זכתה, סוף סוף, להכרה באיכויותיה המשקמות ומשנות החיים שלה. כך, שבמידה רבה, ניתן לומר, כי כיום, לא רק שאנחנו עדיין מגלים את טבען האמיתי של האמנויות-עצמן, אלא שאנחנו גם מצויים עדיין רק בשלבים הראשונים של ההבנה מה "עושה" טיפול באמנות, איך הוא פועל ומדוע הוא יעיל.

מרבית המטפלים באמצעות אמנות מגיעים עם ניסיון לפחות בתחום ידע אחד נוסף (כדוגמת רפואה, פסיכולוגיה, חינוך, אמנות פלסטית או עבודה סוציאלית). באמצעות שילוב בין הידע המקצועי, האוריינטציה התיאורטית והטיפול המעשי, המטפלים באומנות פועלים במגוון מסגרות שיקומיות ומטפלים במגוון נושאים, ביניהם בעיות נפשיות, קשיי למידה, קשיי שפה ותקשורת, בעיות חושיות או פיזיות, מתח, בעיות רגשיות ו / או חברתיות. לכל אחד מהנושאים הללו יש דרישות משלו הנוגעות לשיקום, והמטפלים באמנות צריכים לשקול אילו מההיבטים של הטיפול באמנות עשויים לשרת את התהליך השיקומי של המטופל הספציפי בדרך הטובה ביותר ולהיות כטיפול טבעי בחרדה או דיכאון בין היתר. לכן, לרוב, מטפלים באמנות יגדירו את "מה" שהם עושים על פי ההקשר שבו הם עובדים. למשל, שיקום תחושת הערך העצמי, שיפור מיומנויות חברתיות וכן הלאה.

הדינמיקה הטיפולית המובנת בסוג זה של טיפול מבוססת על מבנה המשלב את המטפל, המטופל והאמנות. מודל משולש זה ישמש, לרוב, מטפלים באמנות הנוקטים בגישה אנליטית לצורך הבנת האינטראקציות הבלתי מילוליות והמילוליות המתרחשות בתוך הסביבה הטיפולית.

כתוצאה מכך, תפקידו של המטפל באמנות אינו לשנות, לתקן, לרפא או לפרש את האמנות שיוצר המטופל, אלא, בשיתוף יחד עימו, להיות נוכח בזרימת ההבעה הקיימת בדימויים, ואם ירצה בכך המטופל, גם לגלות את המשמעות האינהרנטית הקיימת באמנות או זו המתגלה באמצעותה. לפיכך, הטרנספורמציה מתרחשת בטיפול מסוג זה באמצעות ההכוונה העצמית של המטופל להבעת המציאות שלו וביטויה באמצעות דימויים אמנותיים.

התרומות המרכזיות לשיקום של טיפול באמצעות אמנות

הטיפול באמנות פועל, בשורה התחתונה, אופן המבוסס על חוזקות ובאמצעות שיקום ה"עצמי" של המטופל. את תרומתו של הטיפול באמנות לשיקום ניתן לחלק למספר אספקטים שונים, ביניהם:

חוויות חושיות

האספקטים החזותיים והפיזיים של היצירה ושל המדיה האמנותית הם רכיבים הייחודיים לטיפול באמנות. אלה מציעים אלטרנטיבות לאסטרטגיות שיקום אחרות כשהן פועלות באמצעות יצירת חוויות חזותיות, חושיות וקינסתטיות. לעיתים קרובות, אספקט זה של הטיפול באמנות עלול להיתפס כיוצא דופן ובלתי  שגרתי במסגרות השיקומיות, וכתוצאה מכך, בקלות, גם כלא מובן.

ביטויים סמליים

השימוש בסימבוליזם (סמליות) והקשר שלו לתת המודע שלנו תופסים מקום חשוב למדי בהיסטוריה של הטיפול באמנות ובהתפתחותו של התחום.

האסכולות הנוגעות לכך מתחלקות לזרמים שונים. אחת מהן, למשל, טוענת, כי לא ניתן להפריד בין היצירה לסימבוליות שבה, וגורסת כי אפילו מאחורי קו פשוט ובודד מצויה סמליות, שכן לקו זה משמעות גלויה. זאת, בעוד שאסכולה אחרת, שאף היא דנה בסוגיית הסמליות, טוענת כי יצירת האמנות-לבדה מספיקה והמשמעות הסמלית היא משנית בלבד או נעדרת כל חשיבות. כך או אחרת, כאשר סוג זה של אמנות מיוצר במסגרת טיפול באמנות, המטפל והמטופל יכולים לאסוף מידע חשוב באמצעות חקר המשמעויות העמוקות יותר שמאחורי היצירה.

ביטוי רגשי

הטיפול באמנות יכול לשמש כאמצעי לדיבור הפנימי, דבר ההופך אותו למועיל במיוחד עבור מטופלים המתמודדים עם בעיות בתקשורת המילולית. גם מטופלים שאין להם בעיה בתקשורת מילולית או בהבעת עצמם במילים, אבל עדיין מתקשים או שאינם מסוגלים לבטא במדויק את רגשותיהם, יכולים למצוא בטיפול באמצעות אמנות כלי ביטוי יעיל להבעת רגשותיהם.

חלק מהמטפלים באמנות דוגלים בתפיסה כי האמנות מקושרת אל הרובד הלא מודע, דבר המאפשר למטופל לבטא מחשבות ורגשות מודחקים ומוכחשים. יתרה מכך, הטיפול באמנות מסוגל לספק גישה להיסטוריה האישית והתרבותית של המטופל ולאפשר גישה לרבדים שאינם "זמינים" באמצעים מילוליים. ניתוב היכולת הזו לגשת למודעות ויצירת התקשורת באמצעות האמנות יכולים לשמש כחלופה לתקשורת המילולית באמצעים שהם פחות חודרניים ופחות "מאיימים" על פרטיותו של המטופל.

שחרור רגשי

הטיפול באמנות מאפשר שחרור של רגשות בצורה מכילה (קתרזיס) ובסביבה בטוחה, מגוננת וטיפולית, בין אם על ידי יצירת התגובה הפיזיולוגית של הרפיה ובין אם באמצעות שינוי / שיפור מצב רוחו של המטופל. בין אם באופן זה ובין אם באופן אחר – התוצאה המתקבלת תהיינה תחושות של העצמה וחוויה של שלווה פנימית.

הבית המאזן של אי– זון – חלופה לאשפוז פסיכיאטרי

אנחנו, אנשי הצוות המיומנים של E-זון, מקפידים, כל העת, להתמחות בגישות טיפול שונות, בין אם הן שייכות לתחומי הפסיכולוגיה והטיפול המסורתיים ובין אם הן שייכות לגישות טיפול אלטרנטיביות / משלימות קונבנציונאליות מעט פחות. אנחנו חשים מחויבים לתפירת תוכנית הטיפול המתאימה לכל מטופל.ת, בין אם המדובר בטיפול בחרדות / מתח ובין אם כחלופה לאשפוז פסיכיאטרי, ולשם מטרה זו – השמיים עבורנו הם הגבול!

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו