תפריט

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אינטגרציה של שיטות טיפול מגוונות בהתמודדות עם מצבי נפש

כותב/ת המאמר: מערכת

כאשר אנחנו מדברים על הגישה הפסיכולוגית הרווחת כיום בכללותה ועל הטיפול בבעיות ספציפיות (כדוגמת טיפול בפחדים ובפוביות שונות) בפרט, אנחנו, פעמים רבות, עשויים לגלות כי ההמלצה אינה חד-משמעית ונוגעת לגישת טיפול מסוימת אחת, אלא דוגלת באינטגרציה ובשילוב של מס' גישות וטכניקות טיפוליות. אולם, לפני שנתפנה לעסוק באינטגרציית שיטות הטיפול, עלינו להכיר, קודם לכן, את הפרדיגמות (הזרמים) העיקריות הקיימות כיום בתחום הפסיכולוגיה.

CBT מול פסיכו-דינאמיקה

הטיפול הפסיכולוגי הקוגניטיבי-התנהגותי – CBT

הטיפולים הקוגניטיביים-התנהגותיים כשמם הם, הם מאופיינים במיקודם בהתנהגותו של האדם והם מהווים כלים טיפוליים יעילים להתמודדות ולטיפול במבחר מגוון של התנהגויות שמקורן, לרוב, בחוסר יכולתו של האדם להסתגל לשינוי או לאירוע שהתרחש. הטיפולים ממוקדים בטיפול בתסמינים הספציפיים שבגינם הגיע האדם לטיפול, ובשל כך, התהליך-עצמו הוא קצר, יחסית לטיפולים הפסיכולוגיים הדינאמיים ארוכי-הטווח.

התסמינים הנפשיים המטופלים, לרוב, בטיפולים מסוג זה, יהיו דיכאון (על גווניו השונים) וחרדה (על סוגיה השונים). טיפולי ה-CBT מעניקים למטפלים באמצעותם גישות טיפול היעילות להתמודדות גם עם המצבים המורכבים יותר. לדוגמה, טיפול באדם המתמודד עם PSTD (חרדה פוסט טראומטית) או טיפול בחרדה, יחל במיפוי המחשבות והרגשות איתם מתמודד המטופל בעת הופעת הטריגר ה"מצית" את התגובה החרדתית ואת תגובותיו המיידיות לטריגר זה. עם התקדמות הטיפול, ירכוש המטופל כלים שיסייעו לו בהתמודדות עם תגובותיו האינסטינקטיביות לגורם החרדה, ויעבור שינויים מחשבתיים (קוגניטיביים) והתנהגותיים שיאפשרו לו להפריד בין הסיטואציה העכשווית שבה הוא נמצא לבין חוויות העבר.

טיפולי ה-CBT ממוקדים ודורשים מחויבות של המטופל לתהליך הטיפולי. בין המפגשים, יהיה עליו להכין "שיעורי בית" (הנוגעים לתוכן הפגישה) ולבצע תרגולים שונים (מיינדפולנס, יוגה, מדיטציה וכד'). התהליך כולו מתבצע בשיתוף פעולה בין המטפל.ת למטופל.ת והשניים חוקרים יחדיו את מנגנוני ההתנהגות של המטופל.ת, את הדברים שעובדים יותר (או פחות) ומחליטים (שוב, במידה רבה – יחד) על התפתחות התהליך והמשך הדרך.

 

הטיפול הפסיכו-דינאמי

טיפול דינאמי הינה גישה טיפולית עליה מבוססים כל  הטיפולים הפסיכולוגיים שמקורם בעולם הפסיכואנליזה (שפותחה ע"י זיגמונד פרויד). 

המושג המרכזי העובר כחוט השני בין כל גישות הטיפול הפסיכו-דינאמיות הוא "הלא מודע". לדעתו של פרויד (שכאמור, היה אבי תורת הפסיכואנליזה) החלק המודע של נפש האדם הוא רק קצה הקרחון, וזאת, מאחר ומרבית ענייני הנפש שלנו מתנהלים עמוק הרבה יותר, מתחת ל"מודעות". שם, במעמקי ה"לא מודע" האנושי, נמצאים כלל הטראומות, המאווים, הזיכרונות והחוויות שאותם הדחקנו, מסיבות של הרצון בהישרדות, במהלך כל חיינו.

הגישות הטיפוליות הפסיכו-דינאמיות ממוקדות בחשיבות החשיפה של אותם מנגנונים שאינם במודע עבור האדם, בשל יכולתם הפוטנציאלית להסביר את התסמינים וההתנהגויות המקשים על חייו בהווה. השימוש במושג "פסיכו-דינמי" (פסיכו – נפש, דינאמיקה – תנועתיות, התהוות) לתיאור גישת טיפול זו מקורה בהנחת היסוד שלה כי הנפש האנושית מצויה בהתהוות מתמדת, ובאמצעות הטיפול הנפשי, ניתן לבחון את תנועותיה ופעולותיה הבלתי מודעות ואת השפעתן של אלו על האדם. 

לדינאמיקה הנפשית הבלתי מודעת משמעות קריטית על רגשותיו והתנהגויותיו של האדם, למשל, בכל הנוגע להתלבטויות פנימיות. פעמים רבות מתעוררת באדם התלבטות כזו, אחר שלמערכות שונות הקיימות בנפש האנושית ישנן אינטרסים ורצונות שונים שאינם עולים בקנה אחד האחד עם השני. ההתלבטויות הללו כונו ע"י פרויד "קונפליקטים נפשיים" ובמקרים בהם הקונפליקטים אינם מיושבים הם עלולים לגרום להופעתם של תסמינים נפשיים שונים, ובמקרים הקיצוניים – להפרעות נפשיות חמורות.

 

אינטגרציה של שיטות טיפול (פסיכותרפיה אינטגרטיבית)

מתוך ההכרה כי, לעיתים קרובות, אין די בגישה טיפולית פסיכולוגית אחת בכדי לסייע למטופל.ת להתמודד עם הקשיים שגרמו לו לפנות לקבלת העזרה המקצועית, נולד הצורך בשילוב בין הגישות הטיפוליות השונות – הפסיכותרפיה האינטגרטיבית, גישה טיפולית היוצרת מסגרת טיפולית ומשלבת בין הגישות הטיפוליות השונות, שלעיתים, מנוגדות האחת לשנייה במהותן.

באמצעות שילוב זה, ניתן להעניק למטופל.ת את מיטב הכלים המתאימים ביותר להתמודדות עם הקשיים. בנוסף לטיפול הפסיכולוגי הקוגניטיבי-התנהגותי ולטיפול הפסיכו-דינאמי ישולבו, על פי הצורך, בטיפול האינטגרטיבי גם יסודות מגישות טיפול נוספות – טיפול התייחסותי (Relational psychotherapy), טיפול אקזיסטנציאליסטי (Existential Psychology) ועוד.

בדומה לגישת הטיפול ההוליסטית שעליה כתבנו, גם המטפלים האינטגרטיביים משלבים בין הכלים הטיפוליים השונים באופן המותאם בדיוק לצרכיו ולנתוניו הפרטניים של המטופל הספציפי, כך שאף אחד מתהליכי הטיפול אינו יכול להיות תבניתי וזהה לתהליך שאותו עובר אדם אחר, ובעיקר כאשר מטפלים בבני נוער שם השונות בין נער לנער היא גבוהה ולכן חשוב להיעזר בבית מאזן לנוער.

אותה "חליפה טיפולית" שנתפרת באופן ייחודי עבור כל מטופל, ממקסמת את הסיכויים כי הטיפול הממוקד, ספציפית במטופל זה, יעניק למטופל את הכלים השונים המתאימים לו ביותר, אשר יסייעו לו בהתמודדות עם קשייו, בעיותיו, חרדותיו, פחדיו וכד'.

הבית המאזן של e– זון – מתאימים את הטיפול למטופל (ולא להיפך!)

בדומה לתחומים אחרים, גם בתחום הטיפול השיקומי, לא ניתן לומר כי יש "אך ורק" גישה אחת ספציפית המתאימה לכל המטופלים. בעת בחירת בית מאזן (ובמיוחד – בית מאזן לנוער) חשוב לבחון את מגוון הגישות הטיפוליות שבאמצעותן מטפל הצוות המקצועי בשוהים במקום. ככל שמגוון זה הוא גדול ורחב יותר, כך גדלים הסיכויים שתוכנית הטיפול והשיקום שתוענק למטופל.ת תתאים לו / לה יותר.

אנחנו, אי-זון, המפעילים בין היתר בית מאזן לנוער, גאים לומר, כי, בד בבד עם יצירת המרחב הבטוח והמוגן למטופלינו, אנחנו מקפידים להתמחות בגישות הטיפול השונות, בין אם בתחום הפסיכולוגיה המסורתית ובין אם בגישות הטיפול האלטרנטיביות / משלימות.

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו