טיפול בטראומה

כותב/ת המאמר: מערכת

אם נחפש את פירושה של המילה "טראומה" בגוגל, קרוב לוודאי כי התוצאה הראשונה שתקפוץ לעינינו, תהיה זו הכתובה בוויקיפדיה (ציטוט מדויק) – " טראומה (בעברית: חוֹבְלָה) היא פגיעה בגוף או בנפש, שמקורה, בדרך כלל, חיצוני. בשפת היום-יום מתייחס המונח כמעט תמיד לטראומה נפשית (למשל, "אובדן קרוב משפחה אהוב גורם לטראומה עמוקה"). בשפה הרפואית, לעומת זאת, משמש המונח, בדרך כלל, לטראומה גופנית (למשל, "יחידת הטראומה של בית החולים").". הסבר יפה, ולכאורה,  מדויק ומקיף, אבל הוא אינו מתחיל לתאר אפילו את קצה-קצותיהן של התחושות שאיתן מתמודדים הסובלים מטראומה. עבור הסובלים מטראומה שאינה מאובחנת, המתמודדים עם טראומה מאובחנת, ובעיקר, עבור האנשים שסביבם אשר מודאגים ממצבם הבלתי ברור של יקיריהם, כתבנו מאמר זה.

מהי טראומה נפשית?

מאחר ובנפש האדם אנחנו עוסקים, באופן טבעי, נתמקד בטראומות הנפשיות, בעוד שאת הטיפול בטראומות הפיזיות נשאיר לעוסקים ולמטפלים בפן הפיזיולוגי. במהלך החיים, יזדמן למרביתנו להיחשף לאירוע כזה או אחר אשר אנחנו עלולים לחוות אותו כ"אירוע טראומטי", וזאת, בין אם נחווה אותו ונהיה נוכחים בו באופן הישיר, ובין אם נחווה זאת באופן העקיף, דרך אירוע שקרה לאדם הקרוב אלינו או במסגרת העבודה שלנו.

לפני הכל, נדגיש – לא ניתן להגדיר את ה"טראומה" באופן אובייקטיבי ואך ורק דרך מאפייניו של האירוע אשר התרחש. זאת, מאחר וישנה חשיבות מרכזית בהגדרת אירוע כ"אירוע טראומטי" לאופן שבו האירוע נתפש בעיני האדם שהיה מעורב בו. כלומר, מבחינת טראומה הגדרה מתייחסת לתגובה שמתרחשת לאחר האירוע הנתפש כ"איום" (איום פסיכולוגי או איום פיזי-ממשי), בין אם האיום נוגע לשלומו של האדם או לשלומם של אנשים אחרים היקרים לו.

טראומה

בתוך הגדרה רחבה זו, אירועים טראומטיים עשויים להיות אירועי טרור, פגיעות מיניות, חשיפה לאלימות ולאיום פיזי, מחלות, תאונות, התעללות רגשית ועוד מקרים מסוגים שברור לכל כי הם עלולים להותיר חותם על נפשו של האדם. אולם, תחת הגדרת "טראומה" נכללים גם אירועים אחרים המוגדרים כמעוררי-לחץ אצל חלק מהאנשים, כדוגמת גירושין, פיטורים מהעבודה ואירועים נוספים הכרוכים בתחושות של השפלה ו / או חוסר אונים. ככלל, ניתן לומר כי ככל שהאירוע עורר באדם פחד וחרדה רבים יותר, היה בלתי צפוי או שהוא אירע לאדם במקום או בסביבה או על ידי אדם שנתפשו אצלו (לפני קרות האירוע) כ"בטוחים", כך יעלו הסיכויים שהאירוע ייתפש כטראומטי בעיני האדם החווה אותו. ז"א, שחלק גדול מתחושת ה"טראומה" מקורו בפער שבין תחושת הביטחון שהייתה לאדם קודם לבין התחושות שמציפות אותו לאחר האירוע. מזהים את ה"פער" הזה? מצלצל לכם מוכר? לא סתם אנחנו מוגדרים כרגע כמדינה בטראומה…

טיפול בטראומה

תדירות והמשכיות טראומה

גם באספקט של תדירות והמשכיות הגדרתה של הטראומה היא רחבה ואינה חד-משמעית. טראומה עלולה להיווצר אצל אדם כתוצאה מקרות אירוע שהוא חד-פעמי, אולם היא עלולה  גם להיווצר כתוצאה של אירוע מתמשך או סדרת אירועים. לדוגמה, כשחייל נקלע לעימות עם מחבל, למרות שהמדובר באירוע שהוא חד-פעמי, האירוע עלול להוביל אצל החייל להתפתחותה של הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), אבל גם ילדים אשר גדלו בבית בו היו חשופים באופן מתמשך לאלימות מילולית (כלומר, אף ללא סכנה ממשית וישירה לחייהם) עלולים לפתח תגובות פוסט-טראומטיות מורכבות (Complex PTSD) בהמשך חייהם.

ובאספקט זה, ישנם גם אנשי המקצוע הנחשפים לטראומות במסגרת עבודתם, כדוגמת הרופאים, אנשי כוחות הביטחון, פסיכולוגים וכד', העלולים להתמודד עם טראומות משניות, שמקורן בחשיפתם לטראומות של אנשים אחרים.

 

טראומה נפשית תסמינים

בואו נחדד ונדייק את העניין עוד יותר – סמוך מאד להתרחשותו של האירוע הקשה או המלחיץ התגובות האנושיות הטבעיות תהיינה פחד ותחושת חוסר אונים, יהיה אפילו טבעי למרר בבכי, או לגלות קשיים בחשיבה לוגית שקולה ובקבלת החלטות, בעיקר עד ההכרה כי האירוע-עצמו הסתיים וכי הסכנה שהתלוותה לו נעלמה. כלומר, עצם העובדה כי אנחנו חווים מגוון של רגשות אנושיים מורכבים סביב התרחשותו של האירוע הספציפי, אינה זו ההופכת את האירוע לטראומה. יחד עם זאת, חלק מהאירועים הקשים אכן עלולים להוביל להתפתחותה של תגובה טראומטית מסוג מסוים, שטיבה עשויות להיות שונות מאדם אחד לחברו, בהתאם לאופי האירוע, גילו של האדם בעת התרחשות האירוע, כמו גם אופיו בו וסגנון התמודדותו של האדם המעורב באירוע.

התגובה הטראומטית, לרוב, תהיה מאופיינת בחלק או בכל התסמינים המפורטים להלן:

זיכרונות ופלאשבקים – זיכרונות לא קרואים ולא רצויים הנוגעים לטראומה, שמגיעים ונחווים בצורת פלאשבקים או סיוטים בעת השינה. הופעתם מעוררת את חוויית הטראומה בצורה מוחשית, והזיכרונות עלולים להגיח, הן בזמן הערות והן בזמן השינה אצל אנשים מבוגרים. אצל הילדים, הזיכרונות הללו עלולים לצוף גם בעת שהם משחקים.

ניסיון להימנע מטריגרים – גירויים המקושרים לאירוע הטראומטי והמעוררים את הזיכרונות קרויים "טריגרים". הטריגר עשוי להיות מקום, אדם, צליל, ריח או כל דבר אחר המזכיר לאדם את הטראומה שעבר. רבים מהמתמודדים עם מצבים פוסט-טראומטיים מפתחים התנהגות המנסה להימנע מחשיפה לטריגרים, אשר, לרוב, תקשה על תפקודם היומיומי והופכת את חייהם למורכבים ולמסובכים יותר.

דריכות ועוררות – יתר של מערכת עצבים – העוררות עשויה להתבטא באספקט הפיזי צורה של קשיים בשינה וריכוז או פעילות מוגברת במערכת העיכול. מהבחינה ההתנהגותית, היא עשויה להתבטא בהתנהגות מוגזמת, כהתפרצויות זעם בשל דברים מינורים או בתגובות בהלה שנראות כחורגות מפרופורציה.

מצב רוח ירוד ותחושות שליליות – המתמודדים עם טראומה עלולים לחוות תחושות של אשמה ו / או בושה, ניתוק מהסביבה החברתית, לגלות חוסר עניין ולהתקשות במתן אמון.

דיסוציאציה – מנגנון ההגנה הנפוץ בהתמודדות עם השפעתה של טראומה הוא הדיסוציאציה – יצירת נתק בין האירוע הטראומטי לבין רובד המודע של האדם, הדחקה, שיכחה של פרטים הנוגעים לאירוע, "התבוננות" מהצד על החוויה – כולם מקושרים למנגנון זה.

מתי כדאי לטפל בטראומה?

מתי טיפול בטראומה הכרחי?

כאשר התסמינים שהזכרנו (חלקם או כולם) מופיעים אצל האדם שהיה נוכח באירוע הטראומטי בפרק הזמן שנע בין שלושה ימים לבין חודש מסיום האירוע הטראומטי, לרוב, יאובחן האדם כמתמודד עם הפרעת דחק אקוטית. כשהסימפטומים נמשכים אל מעבר לכך – האדם, לרוב, יאובחן כמתמודד עם הפרעה פוסט טראומטית. אולם, חשוב לציין, כי גם במקרים בהם לא נצפית אצל האדם תגובה טראומטית הכוללת את התסמינים שהוזכרו, אין הדבר אומר כי האירוע שחווה לא היווה טראומה עבורו, או כי הוא יכול להרשות לעצמו שלא לפנות לקבלת טיפול מקצועי בהקדם. זאת, מאחר וטראומה שלא טופלה כהלכה או שלא טופלה בזמן המתאים עלולה להחריף ולהתבטא גם באופנים אחרים, כדוגמת הפרעות חרדה, דיכאון וכד', אשר יוצרים נסיבות מורכבות לטיפול בהרבה יותר.

 

טיפול בטראומה - EMDR

בדומה למרבית ההפרעות הנפשיות, גם טיפול בטראומה נפשית אינו מתמקד באופציה טיפולית ממוקדת אחת ויחידה. כיום, מוצעות למתמודדים עם טראומות, על סוגיהן השונים, לא מעט אופציות טיפוליות, מטיפול תרופתי וטיפול חלופי לתרופתי (למשל, באמצעות שמן CBD או קטאמין), דרך טיפול בטראומה emdr ועד טיפול ממוקד טראומה בגישות קוגנטיביות התנהגותיות – הכל, בהתאם למטופל, לטראומה, לחומרתה ולפרטים ספציפיים רלוונטיים נוספים. כך, למשל, טיפול בטראומה מורכבת, "וותיקה", המוטמעת עמוק בנפשו של האדם עשוי לדרוש שילוב בין גישות טיפוליות שונות, בעוד שטיפול בטראומה "טרייה" יחסית יכול לנקוט בגישה טיפולית אחת בלבד.

הבתים המאזנים של e– זון – גישת טיפול הוליסטית לנפגעי טראומה

אנשי המקצוע המרכיבים את הצוותים המקצועיים בבתים המאזנים שלנו נמצאים כאן עבור כל מטופל, מתוך כוונה להעניק את הטיפול היעיל והמקצועי ביותר, המתאים לכל מטופל באופן ייחודי. לשם כך, אנחנו מקפידים, כל העת, להרחיב את מגוון הגישות הטיפוליות שבהן אנחנו משתמשים, במקביל ליצירת מרחב בטוח ומגונן!

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו