משחקי חשיבה ופיתוח כישורים קוגניטיביים כחלק מהשיקום

כותב/ת המאמר: מערכת

התגברות על טראומה זו משימה מורכבת, וזו הסיבה שרבים מחליטים לפנות לטיפול. במהלך השיקום הנפשי, מסייעים למטופלים לגבור על האתגרים השונים שעמם מתמודדים, ובו בזמן, גם לפתח כישורים קוגניטיביים חדשים, שיעזרו לשפר את איכות חייהם במידה משמעותית. אחד הכלים בהם הצוות הטיפולי עושה שימוש, אלו משחקי חשיבה. משחקי חשיבה הם הרבה יותר מפעילות מהנה, אלא שהם מהווים חלק אינטגרלי מהטיפול ומשיגים מטרות שונות, החל בפיתוח כישורים קוגניטיביים, דרך שיפור הריכוז והזיכרון ועד הקניית אסטרטגיות יעילות לפתרון בעיות, מה שישמש את המטופלים בחייהם החדשים.

בבית מאזן, מתמחים בטיפול בפוסט טראומה, ומשלבים משחקי חשיבה בתכנית הטיפולית היומית כדי לספק למטופלים מענה שלם ומקיף. אילו סוגי משחקי חשיבה מתאימים לשיקום נפשי? כיצד הם משפיעים על התפקודים הקוגניטיביים, איך הם משתלבים בתוכנית הטיפול? וכיצד הם מותאמים לצרכים האישיים ולשלבי ההחלמה השונים? כל אלו הן שאלות לגיטימיות ואנו נספק לכם את כל הפרטים.

סוגי משחקי חשיבה המתאימים לשיקום נפשי

משחקי חשיבה מהווים חלק חשוב ובלתי נפרד מתהליך השיקום נפשי, מכיוון שהם תורמים לפיתוח כישורים קוגניטיביים ומסייעים לשפר את איכות חייהם של המטופלים. ישנם סוגים שונים של משחקים אשר מאפשרים ללמוד כיצד לפתור בעיות בצורה יצירתית ומדויקת, תוך הפעלת כלים דיגיטליים מחשוביים, במקום ביצוע פעולות אינסטינקטיביות ואוטומטיות. 

משחקים כמו הרכבת פאזלים מרובי חלקים מסייעים לשפר את כישורי החשיבה הלוגית ותהליכי קבלת ההחלטות. משחקים אסטרטגיים כמו שחמט ודמקה, מספקים אתגרים, ובמקביל עוזרים לשחקנים ללמוד לפתח חשיבה אסטרטגית, כלומר כיצד לחשוב כמה צעדים קדימה, או לתכנן ולנתח תרחישים שונים. משחקי זיכרון שונים, משפרים את הזיכרון ואת היכולת לשלוף מידע. ישנם גם משחקים אינטראקטיביים בהם המטופלים נדרשים לשתף פעולה עם שחקנים אחרים, כמו משחקי קופסה. למשחקים אלו יש ערך מוסף שכן מעודדים אינטראקציה חברתית ושיתוף פעולה, כשהם ממזערים את תחושת הבדידות ומחברים את המטופלים לעשייה קבוצתית, כלי חשוב ומשמעותי בתהליך השיקום הנפשי.

השפעת משחקי חשיבה על זיכרון, ריכוז ותפקודים קוגניטיביים נוספים

מחקרים שונים מוכיחים מעל לכל צל של ספק שלמשחקי חשיבה יש השפעה על תפקודים קוגניטיביים כמו זיכרון, ריכוז ויכולת פתרון בעיות. משחקים המאתגרים את המוח, כמו סודוקו ושחמט, תורמים לשיפור הזיכרון לטווח הקצר והארוך על ידי כך שמגרים את המוח לעבוד בצורה פעילה ומתמשכת. כאשר נתקלים בחידות או בעיות במהלך המשחק, צריך להשתמש בחשיבה אסטרטגית ויצירתית, מה שמוביל לחיזוק ושיפור הכישורים הקוגניטיביים לאורך זמן. כלומר ככל שעושים זאת יותר ומתרגלים, כך החשיבה מתפתחת בהדרגה וכישורים חדשים נרכשים. 

משחקי חשיבה תורמים גם לשיפור הקשב והריכוז, שכן הם דורשים לא פעם להתרכז במשחק ולהגיב במהירות לשינויים במהלכו. משחקים רבים דורשים תגובה מהירה, כמו גם את היכולת לפתור בעיות בזמן אמת, כשהם מסייעים לפתח גמישות מנטלית ויכולת להתמקד לפרקי זמן ממושכים. כאשר עושים זאת לאורך זמן, התוצאה תהיה שיפור קוגניטיבי כללי.

שילוב משחקי חשיבה בתכנית הטיפול היומית בבית מאזן

שילוב משחקי חשיבה בתכנית הטיפול בפוסט טראומה מהווה חלק אינטגרלי מתהליך השיקום. המטופלים משתתפים בסדנאות קבוצתיות המוקדשות למשחקי חשיבה, מה שמאפשר להם להתמודד עם אתגרים קוגניטיביים בסביבה תומכת ומכילה. המשחקים נבחרים בקפידה על ידי הצוות המקצועי כדי להתאים לצרכים האישיים של כל מטופל ולשלב השיקום בו הוא נמצא. לדוגמה, עבור מטופלים בשלבים מוקדמים של השיקום, המשחקים יהיו פשוטים ומכוונים לפיתוח כישורים בסיסיים, בעוד שבשלבים מתקדמים יותר, ניתן לחשוף את המטופלים למשחקים מורכבים יותר בהם מתפתחים כישורים אחרים.

שילוב משחקי החשיבה בתכנית הטיפול מתבצע במטרה לקדם את תהליך ההחלמה ולהבטיח שהוא יתמוך במטרות הטיפוליות. המשחקים אומנם מהנים, אך הם הרבה יותר מפעילות של שעות הפנאי, ברשת E-ZONE משחקי חשיבה מהווים כלי טיפולי יעיל שתורם רבות לתכנית הטיפולית ותורם לפיתוח כישורים קוגניטיביים חשובים ולשיפור איכות חיי המטופלים במידה משמעותית. כמובן שתכנית הטיפול כוללת גם מעקב שוטף אחר התקדמותם של המטופלים, מה שמאפשר להתאים את המשחקים לצרכים משתנים ולקידום מטרות אישיות.

התאמת משחקי חשיבה לצרכים אישיים ולשלבי ההחלמה השונים

התאמת משחקי חשיבה לצרכים האישיים ולשלבי ההחלמה השונים היא חלק חשוב בתהליך השיקום והטיפול בפוסט טראומה. כל מטופל מגיע עם צרכים ותחומי עניין שונים, ולכן המשחקים נבחרים בהתאמה אישית בהתאם למצבו הקוגניטיבי של המטופל ולשלב בו הוא נמצא. 

בנוסף, ההתאמה מתבצעת גם לפי תגובות המטופלים למשחקים השונים. התאמת המשחקים באופן אישי לתכנית הטיפול, מבטיחה שכל מטופל יוכל להפיק את המרב מהמשחקים ולהשתמש בהם ככלי יעיל למיקסום התהליך השיקומי שלו ולפיתוח כישורי מחשבה חדשים שישמשו אותו גם מחוץ לעולמות המשחק. ב- E-ZONE הצוות המקצועי פועל בגישה הוליסטית המשלבת בין טיפול פרטני, קבוצתי ומשפחתי, תוך התמקדות בצרכים הייחודיים של כל מטופל. התכנית הטיפולית מותאמת באופן אישי, ומשלבת גם משחקי חשיבה, אשר מהווים רק חלק מהכלים הטיפוליים הייחודיים שאנו מציעים, כדי לסייע למטופלים לפתח ולחדד כישורים קוגניטיביים על מנת להתמודד עם אתגרים פסיכולוגים מורכבים. 

עם נוסף פסטורלי, פרטיות, אווירה טובה וצוות מקצועי מהשורה הראשונה, בבית מאזן מוצעת מעטפת טיפול חדשנית ומקצועית המאפשרת חזרה לחיים נורמטיביים ושגרתיים בתום התהליך. מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים!

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו