הדרך לשיקום: כיצד תכנית טיפולית מובנית מסייעת בהתמודדות עם אתגרי בריאות הנפש?

כותב/ת המאמר: מערכת

 

רבים מהכלים המשמשים כיום את ספקי שירותי הבריאות – מתבססים על ניתוח חד-כיווני של המטופל. תוכניות טיפול לבריאות הנפש, לעומתן, מניעות ומעודדות שיתוף פעולה אמיתי בין מטופל למטפל בו בתחום הנפש.

מטופלים רבים מגיעים לרופא המשפחה שלהם עם תלונות על מצב או מחלה ספציפיים ועוזבים את הקליניקה עם רשימה של מטרות, טיפים ועצות שניתנת להם בע"פ. ומי מאיתנו מסוגל, באמת ובתמים, לזכור את כל מה שנאמר לו בסיטואציה כזו? רק מעטים מאיתנו.

בניגוד להערות בתוכניות הקליניות שאותן לא זוכים המטופלים לראות (לא כל שכן להשפיע עליהן), תוכניות טיפול מסודרות מעצימות את המטופלים על ידי שילובם בקביעת היעדים ובקבלת ההחלטות. דבר הבונה מעורבות מוגברת אצל המטופל ותחושת שיתוף ואחריות, החיוניות להשגת תוצאות טיפול אפקטיביות.

 

מהן תוכניות טיפול בתחום בריאות הנפש?

תוכנית טיפול מדגישה, בדרך כלל, מידע חשוב הנוגע להערכת מצבו של המטופל, מגדירה תחומי אחריות וקובעת מטרות קונקרטיות לטיפול. תוכניות הטיפול לבריאות הנפש משמשות, למעשה, כמפות דרכים, המציגות ממצאים מאובחנים, חששות שזוהו ומטרות טיפול המותאמות אישית למטופל.

תוכנית הטיפול משמשות, ברמות הטיפול השונות את אנשי מקצוע בתחומים השונים, כמו פסיכיאטרים, פסיכולוגים, יועצים, מטפלים, צוותי סיעוד, קלינאים העוסקים בבריאות הנפש ועובדים סוציאליים, כמו גם את אנשי הצוות במסגרת הטיפולית, למשל, בית מאזן.

הנה מספר מהרכיבים המרכזיים המשותפים לתוכניות טיפוליות מעשיות ויעילות.

  • דמוגרפיה והיסטוריה של המטופל – מידע דמוגרפי בסיסי, רקע פסיכו-סוציאלי, תיעוד הופעת תסמינים והיסטוריה משפחתית.
  • אבחון – זיהוי ודיוק אבחנות נוכחיות וקודמות, במקרים בהם הדבר רלוונטי, כולל זיהוי של פוסט טראומה ותסמינים מובהקים.
  • חידוד מטרות הטיפול – כאבני הבניין של תוכנית טיפול, מטרות של הטיפול הן ייחודיות ומותאמות לצרכים הספציפיים של המטופל ולתוצאות הרצויות. לעתים קרובות, הן מגיעות עם מדד כלשהו, כדוגמת אחוזים או סקאלת דירוג שמתחברים לאופן מעקב התקדמותו של המטופל.
  • יעדים מדידים – ציון שלבים קונקרטיים, ברי השגה, המדרגים את התקדמות המטופל ושלבי הגעתו ליעדי הטיפול הגדולים יותר.
  • התערבויות.טיפוליות – אסטרטגיות וטכניקות שהמטפל / הצוות המטפל ישתמש בהן כדי לעזור למטופל להשיג את מטרותיו. ההתערבויות הטיפוליות עשויות לכלול גישות וטכניקות כמו מפגשי טיפול, ייעוץ, פסיכיאטריה, תרופות, טיפולים התנהגותיים ותרגילים.
  • לוחות זמנים לטיפול – תאריכי יעד שנקבעים להשגת כל מטרה ומטרתם היא לאמוד את התקדמות הטיפול.
  • תדירות – התדירות שבה יהיה על המטופל ליצור אינטראקציה עם המטפל/ים ליצירת ההצלחה המיטבית.
  • מעקב אחר התקדמות המטופל – מנגנונים לניטור ועדכון התקדמות המטופל לאורך המסע הטיפולי.

 

מדוע חשוב להשתמש בתוכנית טיפול מסודרת בתחום בריאות הנפש?

תוכניות טיפול מסודרות משמשות בתחום בריאות הנפש ככלי הכרחי למתן מענה לרבים מהצרכים והאתגרים אותם מעורר טיפול נפשי.

הנה מספר יתרונות מרכזיים לשימוש בתוכנית טיפול מובנית בטיפולי בריאות הנפש:

הקלה על שיתוף פעולה – תוכניות לטיפול בבריאות הנפש מקדמות מעורבות ושיתוף פעולה פעיל בין מטופלים לבין המטפלים בהם, לרבות פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים בשיטות טיפול שונות.

יצירת מפת דרכים טיפולית לטיפול ממוסד – בבתי חולים פסיכיאטריים, בתים מאזנים ובמתקני טיפול ואשפוז אחרים, תוכניות טיפול מסודרות לבריאות הנפש משמשות כשרטוטי מסגרת לטיפול המקיף.

מתן תמיכה לבריאות הנפש של העובדים – הבריאות הנפשית של העובדים הפכה למוקד דאגתם העיקרית של ארגונים רבים ברחבי העולם. תוכניות לטיפול בבריאות הנפש מציעות גישת מסגרת מובנית לטיפול ברווחה הפסיכולוגית של העובדים, קידום ההתערבות הטיפולית כבר בשלבים המוקדמים והקלת הגישה למשאבים ולשירותי התמיכה המתאימים.

התאמה לשירותי בריאות הנפש הווירטואליים – עם עליית קרנם של שירותי בריאות הנפש הווירטואליים, לתוכניות הטיפול ישנו תפקיד חיוני בהמשכיות הטיפול. הן מספקות מסגרת סטנדרטית למתן התערבויות טיפוליות וירטואליות, לניטור התקדמות המטופל גם מרחוק ולהתאמת פרוטוקולי הטיפול על פי הצורך, בכדי לענות על הצרכים הייחודיים של כל מטופל.

טיפול בהתמכרויות – טיפול בהתמכרות מצריך, לרוב, גישה רב-גונית, המשלבת התערבויות רפואיות, טיפול ושירותי תמיכה. תוכניות טיפול לבריאות הנפש מסוגלות לספק את מפת הדרכים הנדרשת לטיפול בהפרעות שימוש בחומרים ממכרים.

ניהול הפרעות דיכאון והפרעות אחרות – דיכאון והפרעות דיכאון אחרות עלולות לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של האדם. תוכניות טיפול לבריאות הנפש מציעות התערבויות טיפוליות מותאמות לניהול תסמיני הדיכאון, קידום המשכיות הטיפול התרופתי ושילוב טיפולים מבוססי גישות שונות כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) .

הבטחה לעמידה בפרוטוקול הטיפול – תוכניות טיפול מסודרות ומובנות משמשות כמסגרת הן למטופלים והן למטפלים, וככאלו, הן מבטיחות את העמידה המרבית בפרוטוקולי הטיפול שתוכננו ונקבעו מראש, בהתאם לצרכי המטופל.

שילוב עם תוכניות ניהול בריאות – ניתן לשלב תוכניות לטיפול בבריאות הנפש בתוכניות ניהול בריאות רחבות יותר, המתייחסות לצרכי בריאות הנפש בהקשר של טיפול הוליסטי.

מתן אפשרויות למטופל, מעורבות ושיתוף באחריות – תוכניות טיפול לבריאות הנפש מעצימות את המטופלים על ידי מתן אפשרויות ובחירה בטיפול. על ידי הצגת התערבויות טיפוליות ואסטרטגיות חלופיות, תוכניות אלו מקדמות את האוטונומיה של המטופל ומעודדות את מחויבותו ואת השתתפותו הפעילה בתהליך הטיפול. הוא אינו "בובה" או "מטופל חסר השפעה" אלא שותף מלא לכל החלטה, עם אחריות להשגת היעדים שנקבעו.

 

בית מאזן – EZONE – המקום שבו המטופלים הם שותפים מלאים להחלטות, ויחד עם אנשי הצוות המקצועי הם פועלים לשיפור, החלמה וריפוי!

 

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו