יום בריאות הנפש העולמי, שמועד ציונו נקבע על ידי הקרן העולמית לבריאות הנפש ב-10 באוקטובר בכל שנה, הוא חלק מהתוכנית חובקת עולם להעלאת המודעות לבריאות הנפש ולהנעת השינוי החיובי בבריאותן הנפשית של כלל אוכלוסיות העולם.
בעולם שהופך ליותר טכנולוגי ויותר עירוני מאי-פעם, בעידן בו קצב החיים מהיר ועצבני ורמות הלחץ עלולות לעלות גם ללא כל התרחשויות מיוחדות, טיפוח הקשר עם הטבע מופיע כמרכיב החיוני לשימור ולקידום רווחה נפשית. פעילויות שונות המדגימות את הקשר הסימביוטי בין בני האדם לעולם הטבע מזמינות אנשים לשקוע בחיבוקו הטיפולי של הטבע, להפעיל את מלוא חושיהם ולאפשר לעצמם לחוות את כוחו המרפא של הטבע במלוא תפארתו ועוצמתו. עידוד הגישה לטבע לא רק מכיר בחשיבותה של בריאות הנפש, אלא אף מדגיש את הקשר המהותי שבין האנושות לסביבתה, כמו גם מטפח את החוסן הנפשי הקולקטיבי והרווחה הכללית.
הפחתת המתח
אחת ההשפעות המיידיות והבולטות של הבילוי בטבע היא הפחתת המתח. לטבע יש יכולת ייחודית להרגיע את הנפש ולהפחית את רמות הלחץ. צלילי העלים המרשרשים, ציוץ ציפורים ומים זורמים, בשילוב עם המראות המרגיעים של נוף ירוק או נוף מדברי, יוצרים חוויה כלל-חושית המקדמת רגיעה. מחקרים רבים (ביניהם, מחקר זה, שפורסם בכתב העת Frontiers in Psychology בשנת 2019) העלו כי בילוי בחיק הטבע מסוגל להוביל לרמות נמוכות יותר של הורמון הסטרס קורטיזול וסמנים ביולוגיים אחרים המקושרים למתח.
מחקרים נוספים (כדוגמת זה שכאן) מלמדים אותנו כי חשיפה לסביבות טבעיות מסוגלת להוביל לירידה משמעותית בסימפטומים של חרדה ומתח ואף להציע סוג מסוים של טיפול בדיכאון. ביפן, למשל, "Forest Bathing" או, כפי שהיא מכונה ביפנית – שינרין-יוקו (Shinrin-Yoku), הפכה לפרקטיקת הרגעה פופולרית, ומחקר עדכני שפורסם ב-2023 מדווח על השפעותיה החיוביות על בריאות הנפש. הצלילים, הצבעים והריחות העדינים של הטבע מעסיקים את כל החושים שלנו, מקדמים רגיעה, מפחיתים תחושות של חרדה ומתח ואף מפחיתים את הסמנים הפיזיולוגיים שנלווים לכל אותן תחושות "בעייתיות" שאיתן אנחנו מתמודדים. המשמעות, בשורה התחתונה, היא כי טיפולים מסוג זה עשויים להציע טיפול משלים יעיל, לצד הגישות הטיפוליות והתרופות המסורתיות יותר.
מצב רוח משופר ואושר
לטבע יש את היכולת המדהימה להגביר את מצב הרוח שלנו ולשפר את תחושת הרווחה הכללית האנושית. לא מעט מחקרים גילוי כי בילוי בשטחים ירוקים מסוגל להוביל להגברת תחושות האושר והסיפוק. הטבע מעודד שחרור של נוירוטרנסמיטורים (כמו סרוטונין ודופמין) האחראים לתחושה טובה, רכיבים הממלאים תפקיד מכריע בוויסות מצב הרוח וקשורים לתחושות של רווחה ואושר. החשיפה לאור השמש הטבעי, גם היא עוזרת לווסת ולאזן את השעון הביולוגי הפנימי של הגוף, דבר שיכול להקל על הפרעות מצב רוח כגון הפרעת הדכאון העונתית (SAD).
ליופיו של הטבע, מהפרחים המרהיבים ועד לנופים מעוררי יראת הכבוד, יש השפעה חיובית על המצב הרגשי שלנו. הטבע מעורר בנו תחושה של יראה ופליאה, דבר שיכול להוביל לרגשות של חיבור למציאות והכרת תודה. אין זה מפתיע, אם כן, כי אנשים רבים מדווחים שהם חשים שמחים יותר ומחוברים יותר לחיים כשהם נמצאים בטבע.
תפקוד קוגניטיבי משופר ויצירתיות
החיבור לטבע אינו מועיל רק לרווחה הרגשית שלנו, אלא מסוגל גם לשפר את התפקוד הקוגניטיבי שלנו. הבילוי בסביבה טבעית מסוגל לשפר את הזיכרון, להגדיל את טווח הקשב ולשפר את כישורי פתרון הבעיות. הטבע מספק לנו אתנחתה, סוג של הפסקה מהגירויים ומהסחות הדעת המתמידות של החיים המודרניים, והוא מאפשר למוח שלנו לנוח ולחדש את עצמו. מחקר מ-2021 שפורסם ב-International Journal of Environmental Research and Public Health העלה כי הליכה של 25 דקות בסביבה טבעית שיפרה את הביצועים הקוגניטיביים, וזאת, בהשוואה להליכה שאורכה זהה, אבל היא התבצעה בסביבה עירונית. כך שהחיבור לטבע עשוי להתגלות כיעיל במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם ליקויים קוגניטיביים שמקורם בלחץ או במצבים כמו ADHD.
בנוסף, עולם הטבע מציע מקור השראה בלתי אכזב ועשיר. אמנים, סופרים וציירים רבים שאבו השראה מהיופי ומהמורכבות של הטבע. כך שבין אם אתם אמנים המבקשים ללכוד את יופיו של הנוף ברגע מסוים ולהנציח אותו ובין אם אתם מדענים המחפשים פתרונות חדשניים וזוויות ראיה רעננות, הטבע עשוי לספק לכם מעיין נובע של יצירתיות.
צמצום תסמיני חרדה ודיכאון
הטבע עשוי להיות כלי עוצמתי בניהול וטיפול בחרדה ודיכאון. לא מעט מחקרים הוכיחו כי בילוי בחיק הטבע עשוי להפחית בצורה משמעותית את התסמינים של מצבים נפשיים אלה.
לטבע, כידוע, יש יכולת מוכחת למשוך אנשים ולעגן אותם אל ה"כאן" ואל ה"עכשיו". הפרטים המורכבים של נופים טבעיים, המראות, הקולות והריחות הופכים את אנשים למודעים לכך. תשומת לב זו עשויה לסייע לאנשים להימלט מדפוסי המחשבה המעגליים והטורדניים הקשורים למצבים כמו חרדה ודיכאון.
הבית המאזן של אי– זון – בית מאזן בסביבה פסטורלית
המציאות בעולם המהיר של ימינו, העולם שבו מסכים וטכנולוגיה שולטים בחיינו והאורבניזציה ממשיכה להתרחב ולגדול, היא שאנשים רבים מוצאים את עצמם מנותקים מהטבע, ולניתוק זה עלולה להיות השפעה משמעותית על הבריאות הנפשית שלנו. מאידך, כפי שניתן להבין, לטבע יש השפעה מטיבה על כלל בני האדם, על אלה המתמודדים עם בעיות והפרעות נפשיות וגם על אלה שאינם מתמודדים עימן.
כתוצאה מכך, אנחנו, אנשי הטיפול המיומנים של בית מאזן E-זון, מקפידים לספק למטופלים שלנו, בד בבד עם הסביבה המגוננת, הבטוחה והמאפשרת, גם חשיפה לטבע ולסביבה פסטורלית, בכדי לתת להם את הכלים היעילים ביותר לשיפור במצבם.