דף הבית > המומחיות שלנו > טיפול בפוסט טראומה
כותב/ת המאמר: מערכת
לפני מספר חודשים, כאשר התחלנו לדבר על הצורך בכתיבה על פוסט טראומה, המציאות הייתה שונה לגמרי. אמנם, כבר אז היו לא מעט הלומי קרב (בדצמבר 2021 היו מוכרים על ידי משרד הביטחון בישראל כ-5,700 נכי צה"ל שאובחנו המתמודדים עם הפרעה פוסט-טראומטית בדרגות חומרה שונות), והיו גם לא מעט נפגעי פעולת איבה וניצולי פעולות איבה שהתמודדו עם צלקות נפשיות כתוצאה מהאירועים להם הם היו עדים. אבל שום דבר לא הכין אותנו לתמונת המצב הנוכחית, זו שנולדה בבוקר השבת של ה-07.10.2023. כיום, בצורה ברורה למדי, ניתן לומר כי מרבית אזרחי ישראל מתמודדים, בדרגה זו או אחרת, מסיבה זו או אחרת, עם פוסט טראומה. אנחנו משערים כי, כתוצאה מכך, ישתנו בעתיד הקרוב דברים רבים ומהותיים במערכות בריאות הנפש בישראל, בין השאר, תעודכנה ההגדרות המדויקות לפוסט טראומה (למשל, חידוד ההבדלים שבין פוסט טראומה לבין הפרעת הסתגלות), תורחב רשימת הסיבות / הגורמים האפשריים לטראומה, יעודכנו טווחי ההשפעה של הטראומה וכד'. למעשה, ניתן לומר כי מדינת ישראל כולה תהפוך למעבדת מחקר ענקית הממוקדת בנושא הטיפול בפוסט טראומה, על גווניה השונים של ההפרעה.
הפרעת הדחק הפוסט טראומטית (PTSD) – פוסט טראומה, מכונה בעברית גם "הפרעת הלמת" (מהמילה "הלם"). הפחדים והחרדות הם כלים נחוצים שמסייעים לאדם להימנע מלהיקלע לצרות, מאפשרים לו להיחלץ מסיטואציות מסוימות ו"מלמדים" אותו להבחין בסיטואציות המסוכנות עבורו (על בסיס ניסיון העבר האישי שלו או הניסיון הקולקטיבי). הופעתם בזמן אירוע היא טבעית לחלוטין ואף מבורכת (ומצילת חיים) במקרים מסוימים. הפרעת דחק פוסט טראומטית מתייחסת לקיומן של תחושות אלה הנוגעות לאירוע ספציפי זמן רב לאחר האירוע הטראומטי-עצמו הסתיים.
לפני שנתייחס אל הפרעת פוסט טראומה, חשוב לנו גם לציין, כי "טראומה" (ולכן גם הופעת הפרעת פוסט טראומה) היא עניין סובייקטיבי לגמרי, ולכן, אירוע מסוים עלול להיתפש אצל אדם מסוים כאירוע טראומטי בעוד שבעיני האחרים שנכחו באותו אירוע ממש, האירוע לא ייתפש ככזה. תפישת אירוע כ"טראומה" תלויה ב"מטען" האישי שכל אחד מאיתנו נושא עימו – בהיסטוריה שלו, באירועים שאירעו בעברו, בחינוך שלו, באמונותיו. פרט מעניין שנציין בנוגע לעניין האמון והאמונה הוא, כי מחקרים מוכיחים, כי ככל שהפער בין תחושת הביטחון שחש האדם לפני קרות האירוע לבין תחושותיו לאחריו יהיה גדול יותר, כך גדל הסיכוי לתפישת האירוע כטראומטי בעיני האדם וגדלים הסיכויים להופעת פוסט טראומה. כך, למשל, אירוע המתרחש בביתו של האדם, במקום שאליו הוא מתייחס כאל מבצרו, המקום הבטוח שלו, ייתפש בעיניו, אוטומטית, כטראומטי הרבה יותר מאירוע דומה שיתרחש מחוץ לביתו. בהתאם לכך, גם פגיעה הנעשית על ידי אדם קרוב (בן / בת זוג, בן משפחה, חבר קרוב) תיתפש כטראומטית הרבה יותר מאשר בידי אדם זר, משום שעל כל רבדי הטראומה מהאירוע, היא מוסיפה גם את תחושת ערעור האמון של האדם במקום או באדם שאליהם הוא התייחס כ"בטוחים" עבורו. אין בכך, כמובן, הפחתה בחומרת אירועים שקורים לאדם על ידי אדם זר או מחוץ לכתלי ביתו, אלא הוספת רובד נוסף לרבדים המעלים את הסיכוי לכך שאדם מסוים יתייחס לאירוע מסוים כאירוע טראומטי עבורו.
ככלל, ההפרעה עלולה להופיע ולהתרחש בעקבות אירועים בהם נחשף האדם לאחד מהאירועים המוגדרים על ידי הקהילה המקצועית "אירועים טראומתיים". אירועים אלה, ככלל, עשויים לכלול בתוכם כל אירוע המוגדר כמחוץ לטווח התנסויותיו הרגילות של האדם, הגורמים לו לתחושות חוסר אונים, פחד, אימה וחשש לפגיעה (בגוף או בנפש) של אדם-עצמו או של קרובים לו. בחלק מהמקרים הטראומתיים, האדם לא יהיה נוכח בעצמו, אלא שהטראומה תיגרם בשל מעורבותו בתוצאותיו של האירוע. למשל, אנשי מז"פ, אנשי כוחות הביטחון שהגיעו לזירות האירועים בישובי הדרום, אנשי זק"א, רופאים, פתולוגים, כוחות המחלצים ניצולים וגופות מרעידות אדמה וכד'.
מאחר ותפישת אירוע כטראומטי והופעת הפרעת פוסט טראומה הן עניינים סובייקטיביים, גם תסמיני פוסט הטראומה עשויים לקבל פנים שונות אצל אנשים שונים, גם כאשר הם כולם היו נוכחים באותו האירוע ממש.
תחושה כי העולם מפחיד, מסוכן ולא בטוח – מרבית המתמודדים עם הפרעת דחק פוסט טראומטית חווים את העולם לפתע כמקום מסוכן ולא בטוח. הפחד או תחושת החרדה, אמנם, עשויים לצוף כתוצאה מזיכרון האירוע הטראומטי, אולם, לעיתים קרובות הם מציפים את האדם ללא כל קונטקסט רלוונטי אליו.
חוויה מחדש של האירוע הטראומטי – מחשבות חוזרות בלתי רצוניות הקשורות לאירוע או פלאשבקים שלו, עד כדי חווייתו מחדש. במסגרת זו, נפוצים גם סיוטים וביעותי לילה המטרידים את שנתו של האדם ואינם מאפשרים לו לנוח ולאגור כוחות.
טריגרים – לחושים שלנו יש זיכרון שגם הוא "מגויס" לטובת מאמצי ויכולת ההישרדות שלנו. ריח מסוים, צליל מסוים, מראה מסוים עשויים להצית זיכרון זה, לגרום לכל פעמוני ההתרעה ולנורות האדומות להתעורר, ותחושות הפחד והסכנה – להציף אותנו. במצב רגיל – הדבר מבורך (וכאמור, יהיה מסוגל למנוע מאיתנו להסתבך בצרות ולהיפגע), אולם במצב פוסט טראומטי, הטריגרים האלה מסוגלים לגרום לאדם לחוות מחדש את האירוע במלוא עוצמתו.
קשיים בריכוז ובחשיבה סדורה – לעיתים קרובות יסבול האדם הסובל מהפרעת דחק פוסט טראומטית מבעיות בריכוז בעת קריאה, מקושי במעקב אחרי רצפי שיחות או מקושי בזכירת דברים שנאמרו. התופעות הללו נובעות מעצם היותו מוחו של האדם השרוי במצב זה עסוק בניסיונות לעבד את הטראומה, ולכן הוא אינו פנוי דיו בכדי לטפל במידע החדש שמגיע אליו, להתייחס אליו ולזכור אותו.
התרחקות והימנעות מכל דבר או אדם שעלולים להיות קשורים בדרך כלשהי לאירוע הטראומטי – כשפוסט טראומה אינה מטופלת כהלכה (או אינה מטופלת כלל) האדם, באופן אינסטינקטיבי, ינסה להימנע מכל גורם שעלול להזכיר לו אותה, באופן ישיר או באופן עקיף. כתוצאה מכך, לרוב, הסובל מפוסט טראומה יעדיף להסתגר בביתו על מנת להימנע מהטריגרים שעלולים לארוב לו בחוץ.
הדחקה וניתוק רגשי – בדומה להסתגרות הפיזית, אצל חלק גדול מהסובלים מפוסט טראומה קיים ניתוק רגשי, על מנת להימנע מההתמודדות עם הרגשות שהם חוו בזמן האירוע ובזמן שמייד לאחריו. מצב זה, אמנם, מונע מהם לחוש את הרגשות הקשים הקשורים לטראומה (ואף, במקרים מסוימים, מסוגל להשכיח את האירוע לפרקי זמן מוגבלים), אבל, במקביל, הוא גם חוסם את יכולתו של האדם המתמודד עם פוסט טראומה לחוש רגשות אחרים. בדומה להסתגרות הפיזית, גם ההסתגרות הנפשית גורמת למתמודדים עם פוסט טראומה להיתפש בעיני הסובבים אותם כאדישים, קרים, חסרי כל רגש, "מתים-חיים".
עוררות-יתר ודריכות – אצל חלק מהמתמודדים עם פוסט טראומה כל החושים דרוכים כל הזמן, בכל אירוע ובכל סביבה. כל גירוי מסוגל להקפיץ או להבהיל אותם, אפילו הגירויים הניטראליים שבעיני אנשים אחרים ייתפשו כלא מאיימים. דופק מהיר ומתח שרירים מתמידים ילוו את המתמודדים האלה לאורך זמן, כשבחלק מהמקרים הם יהיו מלווים גם בחוסר סבלנות ובנטיה להתפרץ בקלות וללא כל סיבה ממשית. ניתן לדמות את המצב למערכת התרעה (שהיא רגישה הרבה יותר ממה שהיא צריכה להיות) שפועלת כל הזמן, כשכל עלה נושר עלול להפעיל אותה. אין צורך להסביר עד כמה מעייף הדבר עבור המתמודד עם פוסט טראומה, שלא לדבר על הסובבים אותו, הנאלצים ללכת על קצות אצבעות בכדי לא להרגיז אותו.
כעס, בושה ואשמה – המתמודדים עם פוסט טראומה שאינם מטופלים עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם בליל של רגשות, שלמרביתם אין אחיזה במציאות ובמה שאכן התרחש באירוע – מכעס (על עצמם או על אחרים) דרך בושה (על כך שלא פעלו טוב יותר באירוע) ועד לאשמה (בחלק מהמקרים – אשמת שורדים – תחושה של האשמה עצמית על כך שהם שרדו וחיים, בעוד אחרים לא).
דיכאון, אובדן תקווה ודימוי עצמי ירוד – דיכאון (שעליו תוכלו לקרוא כאן) הוא אחד מהמאפיינים הבולטים שמאובחנים אצל מרבית המתמודדים עם פוסט טראומה. אמנם, ניתן בהחלט להבין את ההקשר שלו לאירוע ולסיטואציה, אולם חשוב לאבחן אותו ולטפל, גם בו, בהתאם.
פגיעה בזוגיות, במשפחתיות ובקשרים עם המעגלים החברתיים והתעסוקתיים של המתמודד – לאור כל התסמינים שפירטנו קודם, ברור לגמרי כי המתמודדים עם פוסט טראומה מתקשים לנהל חיים תקינים ונורמטיביים. בין אם הדבר מתרחש בשל הבחירה שלהם-עצמם להתרחק ולהתנתק, ובין אם כתוצאה מהנסיבות הגורמות לכך שאחרים יתרחקו מהם, הם יפוטרו או שיתגרשו מהם.
הלומי קרב כפי שצוין בתחילה, עד לפני זמן לא רב, הלומי הקרב היו בישראל האוכלוסייה המזוהה ביותר עם הפרעת פוסט טראומה. כיום, בשל הנסיבות, ההתרחשויות והאירועים שאיתם כולנו מתמודדים יומיום, נראה, למרבה הצער, כי הלומי הקרב איבדו את "ייחודם" זה, והמדינה תצטרך להיערך למתן טיפול נרחב למתמודדים עם פוסט טראומה שאינם, בהכרח, חיילים, אלא גברים, נשים, ילדים וטף.
בדומה לשאר ההפרעות הנפשיות, גם הפרעת פוסט טראומה דורשת תוכנית טיפול פרטנית, המותאמת אישית לצרכי המתמודד/ת, לרקע, לאירוע שבגללו התעוררה ההפרעה וכן הלאה.
טיפול בפוסט טראומה מורכבת הפכה כיום לתופעה רחבה, שכמעט ואין כיום אדם בישראל שאינו מתמודד עימה בעצמו, לא כל שכן, מכיר או מקורב למישהו המתמודד עימה. דווקא בשל כך, עלולים להתרחש נירמול שלו ואיזושהי הקלת ראש בחומרתו. כי אם כולם "משוגעים" קצת, איך אני יכול לדעת שאני "משוגע" הרבה?
נדגיש – עצם העובדה כי מרביתנו מתמודדים, אינה ממעיטה מהצורך של כל אחד ואחת מאיתנו לקבל את הטיפול המתאים והנכון לו / לה, ואת המזור וההקלה שמגיעים לנו!
אנשי המקצוע המרכיבים את הצוותים המקצועיים בבתים המאזנים שלנו נמצאים כאן עבור כל מטופל, מתוך כוונה להעניק את הטיפול היעיל והמקצועי ביותר,
המתאים לכל מטופל באופן ייחודי. לשם כך, אנחנו מקפידים, כל העת, להרחיב את מגוון הגישות הטיפוליות שבהן אנחנו משתמשים, במקביל ליצירת מרחב בטוח ומגונן!
מוזמנים לשתף:
מה באתר
הטיפולים שלנו
עיצוב ופיתוח: נוצר ב ♥ על ידי omega360 | ניהול וקריאיטיב- הדר גרינברג Green Citrus Creative