בריאות הנפש מחוץ לכותלי בית החולים – היתרונות של טיפול במסגרת ביתית פרטית

כותב/ת המאמר: מערכת

אשפוז פסיכיאטרי אינו סיטואציה קלה, לא לסביבתו של המתמודד, ועל אחת כמה וכמה שזוהי אינה סיטואציה קלה למתמודד-עצמו. על אף הצורך המובן מאליו בטיפול מקצועי, מוצאים את עצמם המתמודד ובני משפחתו מתמודדים במקביל להתמודדות עם ההפרעה הנפשית גם עם תופעות נוספות המאפיינות את מוסדות האשפוז הפסיכיאטריים הציבוריים – בירוקרטיה, ענייניות קרה (בניגוד להתייחסות אישית ואמפטיה), מחסור בכוח אדם מיומן ובעיות נוספות המאפיינות מוסדות טיפוליים המתמודדים עם מאסות מטופלים גדולות כחלק משגרת פעילותם.

הופעתם בתמונה של גופים פרטיים מצומצמי היקף ואישיים יותר שינתה את התמונה, וכיום, בית מאזן עשוי לספק חלופה עדיפה לזקוקים לאשפוז פסיכיאטרי.

מהו בית מאזן?

בעשור האחרון עלו לתודעה הבתים המאזנים – בתים הממוקמים בקרב הקהילה ומיועדים לספק את הטיפול המקצועי האינטנסיבי והצמוד לאלה המתמודדים עם משבר נפשי חריף, ומעוניינים לקבל את הטיפול והעזרה המקצועית הנדרשת להם במסגרת הקהילתית ולא במגרת אשפוז במוסד ציבורי. מעצם טיבו של הבית המאזן כמסגרת טיפולית מקצועית, הטיפול בבתים מאזנים אינו מיועד עבור אנשים המצויים בסיכון מיידי לפגיעה בסביבתם או בעצמם. הוא גם אינו מיועד עבור מתמודדי הנפש שבנוסף להפרעה הנפשית שממנה הם סובלים (סכיזופרניה פרנואידית או הפרעה אחרת, למשל), הם סובלים מהתמכרות לאלכוהול ו / או לסמים, או מבעיות פיזיות אחרות הדורשות טיפול וניטור קבוע.

מודל הבית המאזן שהתפתח בישראל בעשור האחרון מייצג, למעשה, את השינוי הגדול שחל בגישת הרשויות והציבור למתן מענה יעיל ושונה מהקיים לבעיות הנוגעות לבריאות הנפש. הקמתם של קרוב ל-30 בתים מאזנים שונים ברחבי ישראל (שמרביתם מאושרים ומפוקחים ע"י משרד הבריאות) מעידה על כך כי גישת טיפול ייחודית זו הולכת וצוברת תאוצה חיובית.

ומדוע, בעצם, שגישה זו לא תהפוך לחלק בלתי נפרד ממערך שירותי בריאות הנפש הממוסדים?

עבור חלק גדול מהמתמודדים (למעט אותם אלה שהזכרנו קודם) למענה האינטנסיבי המוענק בעת המשבר, לשימוש בכלים הטיפוליים הנדרשים לטיפול ולשיקום, להתאמת הטיפול והשיקום בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של המטופלים ובני משפחותיהם – יש רק יתרונות על פני הטיפול המסורתי במוסדות הציבוריים.

יתרונות בית מאזן פרטי

התייחסות למתמודד כאל אדם ולא כאל אובייקט שצריך "לתקן" אותו

שינויים, באופן טבעי, מתרחשים בכל אחד מהתחומים הרבים הקיימים בחיינו, במרחבים השונים המקושרים והחופפים האחד לשני בזכותנו. כך ששינוי  שמתרחש בחייו של אדם אחד עשוי להשפיע על הקרובים ביותר לו, בה במידה שהוא עשוי להשפיע גם על המצויים במעגלים הרחוקים יותר. כיום, הפסיכולוגיה כבר מודעת לכך, שהשינוי וההתמודדות עימו אינם תלויים ונוגעים, אך ורק, לאדם וליכולותיו להתמודד עם השינוי, אלא גם, במידה רבה, ביכולותיה של סביבתו (בין אם בן / בת הזוג, המשפחה ו / או הקהילה) להכיל את האדם ולתת "מקום" לשינויים שאיתם הוא מתמודד. כאן, בה לכדי ביטוי יתרונו הראשון והגדול ביותר (כנראה) של קונספט הבית המאזן – היכולת להתייחס אל האדם המתמודד כאל אדם בפני עצמו ולא כאל "עוד" מטופל סתמי החייב להתאים את עצמו למסגרת התפקודית הנוקשה, במקום שהמסגרת תבנה בהתאם לצרכיו הייחודיים ותתייחס גם למעגלים המשפחתיים והחברתיים שלו.

"אשפוז" מול "שיקום"

על אף, שלכאורה, מדובר בטרמינולוגיה סמנטית, למעשה, בפער העצום בין שני המושגים האלה טמון הבדל נוסף בין אשפוז פסיכיאטרי במוסד ציבורי לבין שיקום במסגרת בית מאזן. הטיפול והשיקום בבית מאזן מבוסס על שיתוף פעולה בין הצוות לבין המשתקם, מערכת יחסים ותקשורת שוויוניות יותר. המשתקם, בני משפחתו, כמו גם הצוות המקצועי המטפל בו במהלך שהותו בבית המאזן, כולם פועלים במטרה אחת – לעזור למתמודד להשתקם, לשוב ולעמוד על רגליו ולצאת לדרכו כשהוא חזק יותר ומסוגל להתמודד עם שינויים בהצלחה רבה יותר.

מערכת אשפוז פסיכיאטרי מסורתי, מאידך, היא מערכת המופעלת באמצעות היררכיה ויחסי כוח, כשבתחתית הפירמידה, מצוי המטופל. אין לו השפעה רבה (או בכלל) על התהליך שהוא עובר, להעדפותיו ולאישיותו אין מקום או ביטוי במהלך האשפוז, ולעיתים קרובות, כל ניסיון של מטופל להביע עמדה שונה יסמן אותו כ"טראבלמייקר", כ"בעייתי" וכד'. העובדים במרבית המקומות הללו אינם מונעים מתוך תחושת שליחות ואיכפתיות, הם שחוקים בשל העומס הרב המוטל עליהם, וכל מה שהם רוצים הוא לעבור את היום במינימום של תקלות וחיכוכים. 

תפירת תוכנית טיפול ושיקום אישית לכל מטופל

מטרת טיפול בבית מאזן גולשת מעבר לטיפול הנקודתי במשבר-עצמו, והיא נסבה מסביב להשבת מיומנויות ההתמודדות של האדם שנפגעו עקב המשבר, רכישת יכולת ניהול המצבים והתגובות להם, וכמו גם השבת מיומנויות התקשורת הבין-אישית (שאותה מאבדים לא מעט מתמודדים הנסגרים בתוך עצמם ומסרבים לתקשר אם הסביבה). כמות המטרות ואופיין השונה מחייב את הבתים המאזנים להשתמש בלא מעט גישות טיפול ושיקום מהסוגים השונים, וללמוד, ללא הרף, טכניקות טיפול נוספות וחדשות. ה"תחרות" הקיימת בין הבתים המאזנים הפרטיים, אף היא, ממריצה כל אחד מהם ודוחפת אותם להתפתחות ולעדכניות, כמו גם למצוינות ולאחוזי הצלחה גבוהים. כל אלה, כידוע, אינם קיימים במסגרות הציבוריות לבריאות הנפש.

הבתים המאזנים של e– זון – בית מאזן, על כל המשתמע!

אנשי המקצוע שבצוותים המקצועיים שלנו נמצאים כאן מתוך הכוונה להעניק לכל מטופל ומטופלת את הטיפול היעיל והמקצועי ביותר המתאים להם. אנחנו מקפידים להרחיב את מבחר השיטות והגישות הטיפוליות בהן נעשה שימוש, וזאת, במקביל להקפדה על יצירת מרחב מגונן, מחבק ובטוח!

 

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו