ההשפעה של פעילות גופנית על תחושות שליליות מתמשכות

כותב/ת המאמר: מערכת

תחושות של חרדה ודיכאון עשויות להשפיע רבות על איכות החיים שלנו ולפגוע ביכולתנו לתפקד בצורה מיטבית. במקרים רבים, תחושות אלו לא נעלמות מעצמן ומצריכות טיפול מקצועי. לפעמים, התשובה נמצאת בדברים הפשוטים, ולא צריך ללכת רחוק לטובת טיפול בחרדה ודיכאון. לעיתים כל שצריך לעשות הוא לשלב פעילות גופנית בשגרת החיים היומיומית, לצד הטיפול הרפואי – נפשי.

פעילות גופנית הוכחה כדרך יעילה ביותר לטפל במצבים נפשיים ורגשיים, כשהיא מסייעת בהפחתת סימפטומים של דיכאון וחרדה, מחקרים רבים מעידים על כך. כיצד היא עושה זאת? מה יתרונותיה ותרומתה של פעילות גופנית? ואיך יכולה לשנות את הרגשתכם ורווחתכם מקצה לקצה? על כל זאת ועוד במאמר הבא.

 

פעילות גופנית והשפעתה על חרדה ודיכאון

פעילות גופנית יכולה להפוך לכלי רב ערך בעת טיפול בבעיות נפשיות כמו חרדה ודיכאון, זה מוכח מחקרית. כיום, מחקרים רבים מעידים על כך שהקשר בין פעילות גופנית לבריאות הנפשית רק הולך ומתחזק, ושפעילות גופנית יכולה להפחית בצורה משמעותית תסמינים נפשיים. יש לזה הסבר ביולוגי: כאשר אנו עוסקים בספורט, המוח שלנו מפריש אנדורפינים, חומרים כימיים שמעוררים בגוף תחושות של שמחה ורוגע, שגורמים לנו להרגיש טוב יותר, ואף יותר מכך – בכוחם להשפיע על מצבים של לחץ וחרדה.

מעבר להשפעה הכימית על המוח, פעילות גופנית גם משפיעה ישירות על הגוף: היא משפרת את פעילותו של מחזור הדם, מחזקת את הלב ותורמת לתחושת החיוניות של הגוף. השילוב הזה, בין שינוי פיזיולוגי לבין שיפור במצב הרוח, מחזק את היכולת להתמודד עם מצבים נפשיים.

מכירים את המשפט "נפש בריאה בגוף בריא"? כאשר הגוף פעיל ובריא, הנפש מסוגלת להתמודד בצורה הרבה יותר טובה עם אתגרים רגשיים. זו לא רק סיסמה, אלא עיקרון שמגובה במחקרים מדעיים. כשאנחנו משקיעים בגוף, אנחנו גם משקיעים בנפש בו זמנית.

 

דפוסי חשיבה והתמודדות עם חרדות

יתרון נוסף ולא פחות משמעותי של פעילות גופנית בא לידי ביטוי ביכולת שלה להשפיע על דפוסי החשיבה באופן ישיר. על כן, מעבר לכך שהיא משפרת את הבריאות הפיזית, פעילות גופנית מאפשרת לנו לפתח חוסן נפשי שעוזר להתמודד גם עם מצבי חרדה ודיכאון. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מעידים על כך שפעילות גופנית לא רק משפרת את הבריאות הפיזית אלא גם משפרת באופן משמעותי את מצבו הנפשי של האדם. ברגע שאנשים אשר סובלים מחרדה ודיכאון, מתחילים לעסוק בפעילות גופנית מסודרת, חלה ירידה משמעותית בתסמינים הנפשיים שלהם תוך זמן קצר. בנוסף, אנשים שמתמידים בפעילות גופנית מראים ירידה ברמות הדיכאון והחרדה, ואף משתמשים בפעילות הגופנית ככלי יעיל להתמודדות עם מצבים רגשיים על בסיס קבוע.

אם כן, כשאנו עוסקים בפעילות גופנית, הגוף והמוח מתפקדים טוב יותר. איך זה קורה? מלבד שחרור הורמונים, פעילות גופנית זו הסחת דעת מעולה, אשר במסגרתה המטופלים מתמודדים עם אתגרים פיזיים, מרוקנים את הראש והמחשבה ומפתחים תחושות ומחשבות יותר חיוביות, כל שכן את האמונה ביכולת שלהם לצלוח אתגרים.

כל הישג, קטן או גדול, תורם לתחושת ההצלחה ומחזק את תחושת המסוגלות. לכן, פעילות גופנית מספקת כלים יעילים למתמודדים עם חרדות ודיכאון, כשהיא עוזרת להם לשנות את דפוסי החשיבה שלהם.

 

פעילות גופנית במסגרת הטיפולית של בתים מאזנים

בתים מאזנים, מרשת איזון, מתפקדים כחלופת אשפוז פסיכיאטרי, ומציעים מסגרת טיפולית רב מערכתית, המשלבת את כל הכלים והטכניקות החדישות ביותר לטיפול בחרדה ודיכאון. מכיוון שכל תכנית טיפול מותאמת אישית, אנו מקפידים לשלב גם פעילות ספורטיבית, שעוזרת למטופלים להתמודד בצורה בריאה ומועילה יותר עם מצברים נפשיים שונים.

בבתים מאזנים משלבים פעילות גופנית במסגרת הטיפולית בדרכים שונות ומגוונות, לרבות:

  • הליכה או ריצה יומיומית – פעילות אירובית קלה כמו הליכה או ריצה יכולה לשפר את מצב הרוח במהירות ולתרום להרגשה של עוררות וחיוניות.
  • יוגה או מדיטציה – תרגולים שמבוססים על נשימה והתרכזות, יכולים לחבר בין גוף ונפש, להקל על מתחים ולחצים ולגרום למטופלים להרגיש רגועים ושלווים יותר.
  • תרגולים קבוצתיים – פעילויות ספורטיביות קבוצתיות יכולות להעצים את תחושת השייכות וההשתייכות, ולהקל על תחושות של בדידות, מה שגם מטפל בתסמינים של חרדה ודיכאון.
  • חיזוק כוח הגוף – אימוני כוח מבוקרים יכולים לעזור למנוע תחושות של עייפות וייאוש, להעניק תחושה של מטרה ולחזק במידה משמעותית הביטחון העצמי.

 

בתים מאזנים – טיפול מותאם אישית המשלב גישה הוליסטית

פעילות גופנית היא כלי עוצמתי לשיפור הבריאות הפיזית, כל שכן לטיפול במצבים נפשיים כמו חרדה ודיכאון. השילוב של פעילות גופנית בטיפול בחרדה ודיכאון, ובפרט בתוך מסגרת טיפולית מותאמת המהווה חלופת אשפוז פסיכיאטרי, מספק יתרונות רבים ומוביל לשיפור כולל במצב הרגשי – נפשי.

בבתים מאזנים, של רשת EZONE אנו מאמינים שבזכות כל יתרונותיה, פעילות גופנית צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי. על כן מקפידים שכל טיפול בחרדה ודיכאון יכלול גם מגוון כלים שמאפשרים למטופלים לשפר את איכות חייהם ולהתמודד עם אתגרים נפשיים בצורה בריאה ומאוזנת ובשלל דרכים. זו הסיבה ששואפים לשלב בין טיפול פסיכיאטרי, שיטות טיפול חדשניות ופעילויות גופניות, שכולם כאחד, תורמים רבות להחלמה הנפשית.

הצטרפו אלינו לדרך של ריפוי והחלמה בבתים מאזנים, המקום שמספק לכם תחת קורת גג אחת את כל הכלים והטיפולים להחזרת השקט הנפשי.

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו