הפרעות נפשיות ומצבים נפשיים חריגים מאתגרים, מדי יום, מיליוני אנשים בעולם. אולם, על אף היותם המרכז לאינספור דיונים, מחקרים, ניסויים וטיפולים, עדיין (לפחות כך נראה) כי לרפואת הנפש הקונבנציונאלית (קרי – הפסיכיאטריה והפסיכולוגיה) עדיין אין את הפתרון המתאים ביותר עבורם. הטיפולים המסורתיים המוצעים, מתמקדים, לעיתים קרובות, במתן תרופות שתפקידן "לטפל" בתסמינים הנלווים לבעיה ולא בשורש שלה, המקור האמיתי להתהוותה. כך, למשל, כאשר מדברים על טיפול קונבנציונאלי של דיכאון קליני תסמינים, אמנם, עשויים להיעלם "בזכות" טיפול תרופתי שנרשם למטופל, אבל אם הבעיה לא תטופל במקורה, לא יחלוף זמן רב והדיכאון יופיע שוב. אולי בעוצמה שונה, אולי בנסיבות אחרות, אבל אתם יכולים להיות בטוחים כי הוא יופיע…
התפתחות גישת הטיפול ההוליסטית
מתוך התובנה כי ייתכן ששיכוך התסמינים בלבד אינו מספק את המענה המתאים, התפתחה גישת הטיפול ההוליסטי, שאינה מתעלמת מהתסמינים, אלא חופרת עמוק מעבר להם, תוך התייחסות לרוח, לגוף ולנפש כאל יחידה שלמה אחת המרכיבה את האדם באשר הוא אדם.
גישה ייחודית זו נבנית על בסיס התובנה כי כל סוגי הרווחה (הרווחה הפיזית – בריאות פיזית, רווחה רגשית – בריאות הנפש והרווחה הרוחנית – הבריאות המנטאלית) כרוכות זו בזו ומצב של חוסר באיזון באחת מהן יגרור, בהכרח, בעיות בסוגי הרווחה האחרים.
ייחוד הטיפול ההוליסטי שלרוב יתרחש בכל בית מאזן מומלץ, בין השאר, טמון ביכולת הרכבת תוכניות טיפול מותאמות-אישית לכל מטופל / מתרגל, תוך שילוב בין הטכניקות השונות. אם נחזור לאותו דיכאון קליני שעליו דיברנו בתחילה, סביר להניח כי, בניגוד לתרופות (או, לחילופין, בשילוב עם נטילתן) מדיטציה ושינוי תזונתי עשויים לספק טיפול מקיף, נרחב ויעיל יותר ולהשיג את המטרה (הבראת האדם בשלמותו) בהצלחה רבה יותר.
איזה שיטות טיפול הוליסטיות קיימות?
שיטות הטיפול ההוליסטיות הנוגעות לבריאות הנפש מתייחסות, כאמור, אל האדם כאל יחידה שלמה, תוך התמקדות בגורמים הפיזיים, המנטאליים, הרגשיים והחברתיים שלו, ולא רק אל תסמינים מסוימים של מצב / מחלה בין אם באספקט הפיזי ובין אם באספקט הנפשי.
הנה מספר שיטות טיפול הוליסטיות המשמשות כיום את המטפלים בבריאות הנפש:
-
- אקופונקטורה (דיקור) – טכניקת טיפול סינית לאיזון זרימת האנרגיה הכוללת החדרתן של מחטים דקיקות לנקודות מסוימות.
- ארומתרפיה – השימוש בשמנים אתריים לקידום בריאות פיזית ורגשית.
- ביופידבק – טכניקה שעניינה לימוד והשגת השליטה על התהליכים הגופניים (כדוגמת קצב הלב), שלרוב, הם אינם רצוניים ואינם נשלטים.
- טאי צ'י – שיטת תרגול סינית מסורתית המשלבת בין תנועה איטית מודעת ומדודה לבין תרגילי נשימה ומדיטציה.
- טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT – (CBT מתמקד בשינוי דפוסי בחשיבה ו / או ההתנהגות המצויים מאחורי הקשיים שאותם חווים אנשים בעת התמודדות עם משברים שונים.
- יוגה – שילוב של תרגול פיזי בתנוחות ספציפיות לבין תרגילי נשימה וריכוז.
- מיינדפולנס – שיטת תרגול העוסקת במיקוד תשומת הלב לכאן ולעכשיו, לצורך הפחתת לחצים וטיפול בחרדה.
- עיסוי טיפולי – טיפולים פיזיים לרקמות הגוף לצורך הפחתת הלחצים הגופניים והנפשיים.
- רייקי (ריפוי אנרגטי) – טכניקת העברת אנרגיה מרפאת מהמטפל.ת למטופל.ת וניקוי האנרגיות השליליות.
- ריפוי בצמחים – שימוש בצמחי מרפא והכנות תמציות ושיקויים התומכים בבריאות הנפש ומאזנים את מערכות הגוף השונות.
- תזונה טיפולית – שימוש בשינוי התזונה ובהפיכתה לבריאה יותר ולמותאמת יותר לאדם, לצורך השגת איזון פיזי (גוף בריא) ונפשי (נפש בריאה). מומלץ שלא להתבלבל בינה לבין שירותי הדיאטנית שהיא אשת המקצוע הממוקדת בהשגת גוף בריא יותר.
- תרפיה באמצעות אמנות – שימוש תרפויטי בתהליכים האמנותיים היצירתיים לצורך בירור וביטוי הרגשות.
- תרפיה באמצעות מוזיקה – שימוש במוזיקה לצורך בירור וטיפול בצרכיו הפסיכולוגיים והקוגניטיביים של האדם.
כיצד מטפל הטיפול ההוליסטי בבעיה נפשית?
אם ניקח את אותו דיכאון קליני שאותו הזכרנו בתחילה, נגלה כי הטיפול ההוליסטי בשונה מטיפול קונבנציונאלי של דיכאון קליני תסמינים, כדרכו, בוחן את מצבו של האדם לעומק, מתחת לאבחנה קלינית יבשה ולטיפול תרופתי אפשרי. הטיפול ההוליסטי ישאף לחשוף את הסיבות העמוקות יותר להופעתו של הדיכאון, ותוך ההתחשבות באדם ובנתוניו הספציפיים, תותאם לו תוכנית טיפול פרטנית.
תוכנית זו עשויה לכלול המלצה לתרגול מיינדפולנס שמטרתו מיקוד מנטאלי ושיפור היציבות הרגשית, תוכנית תזונה טיפולית שמטרתה לשפר את הבריאות הפיזית במקביל להשפעה על המצב הנפשי, הפניה לתרגול הכולל תנועה (למשל, טאי צ'י) בכדי לשפר את זרימת האנרגיה וטכניקות "פיזיות" כדוגמת אקופונקטורה או עיסוי כדי לשחרר מוקדי לחץ פיזיים.
כמובן שהרכב תוכנית טיפול הוליסטית זו (שבדוואי מתקיים בכל בית מאזן מומלץ) עשוי להשתנות מאדם אחד לחברו. לא לחינם כתבנו בתחילה שהגישה ההוליסטית מתייחסת ספציפית, לצרכיו של כל אדם.
הבתים המאזנים של e– זון – טיפול הוליסטי המשלב גוף ונפש!
ההמלצה החשובה ביותר בעת בחירת בית מאזן מומלץ נוגעת להתייחסות ההוליסטית של הבית המאזן. בכך, אנחנו, אנשי הצוות המקצועי של הבתים המאזנים של אי-זון מתמחים – אנחנו יודעים להתאים לכל מטופל ומטופלת את קשת הטיפולים המתאימים בדיוק להם ולמצבם, ובשל כך, אנחנו גם מקפידים להתעדכן, כל העת, בגישות טיפול חדשניות ויעילות!