התמכרות אינה רק הרגל רע או חולשה רגעית, זו תופעה מורכבת שיש לה קשר הדוק עם מצבים רגשיים כמו חרדה, דיכאון, פוסט טראומה או מתח נפשי. פעמים רבות, אנשים שמתמודדים עם מצוקה רגשית, מחפשים נחמה בחומרים ממכרים כמו אלכוהול וסמים, או בהתנהגויות כפייתיות כמו הימורים ואכילה רגשית. תחושת ההקלה שהם חווים, מובילה אותם לפתח הרגל, מה שבסופו של דבר, מוביל גם להחמרה של המצב הרגשי. כתוצאה מכך, הם מוצאים את עצמם לכודים במעין "לופ" שקשה מאוד לצאת ממנו.
נשאלת השאלה, מה הקשר בין מצבים רגשיים להתמכרות, וכיצד מנגנונים פסיכולוגיים מעצבים דפוסים ממכרים. מדוע זה חשוב? מכיוון שזיהוי של הקשרים הללו יכול למנוע הידרדרות ולאפשר למצוא דרכים בריאות להתמודד עם מצוקה רגשית.
מצבים רגשיים כמניע להתמכרות
מחקרים כבר כיום יכולים להעיד על כך שמאחורי כל התמכרות מסתתר כאב רגשי וניסיון לברוח מתחושה מכבידה. הפסיכולוגיה ההתנהגותית מסבירה שהתמכרויות מתפתחות מתוך מנגנוני חיזוק והתניה, כלומר, אדם שחווה מצוקה רגשית ומגלה שההתנהגות ממכרת מספקת לו הקלה, יכול לפתח התניה שבסופו של דבר תעצים את הדפוס הזה. לדוגמה: אדם שסובל ממתח כרוני עשוי לגלות שאלכוהול מרגיע אותו, כך שבכל פעם שהוא שותה, המוח יקשר בין האלכוהול לבין הפחתת הלחץ. עם הזמן יתפתח דפוס והשתיה תהפוך מהרגל, לצורך שהתקבע במוח.
בנוסף, מצבים רגשיים כמו חרדה ודיכאון עשויים גם הם להעלות משמעותית את הסיכון להתמכרויות. אנשים עם חרדה חברתית למשל עשויים לפתח תלות באלכוהול או בסמים "מרימים", משום שאלו עוזרים להם להרגיש יותר משוחררים בסיטואציות חברתיות. יחד עם זאת, מדובר בהשפעה זמנית בלבד, מכיוון שכאשר האלכוהול מתפוגג, החרדה תחזור במלוא עוצמתה, לעיתים אף בעוצמה חזקה יותר. באופן דומה, אנשים המתמודדים עם דיכאון עשויים לפתח התמכרות להימורים בשל תחושת האופוריה שהזכייה מספקת להם. אך כאשר הם מפסידים, הדיכאון והייאוש עשויים להחמיר.
כיצד התמכרות משפיעה על המצב הרגשי?
כאמור, התמכרות היא תגובה למצוקה רגשית, ובכוחה אף להעצים אותה. למרות שרוב האנשים שפונים להתמכרות עושים זאת מתוך רצון לטשטש את הכאב, להרגיע חרדה או למלא תחושה של ריקנות, ההתמכרות עצמה, יוצרת מעגל שמאוד קשה להשתחרר ממנו. החומרים הממכרים וההתנהגות הכפייתית משנים את הכימיה של המוח ומובילים לחוסר איזון, הן רגשי והן פיזי.
בהתחלה, השימוש אומנם מספק הקלה זמנית, אך ככל שהזמן עובר, הגוף מסתגל, כך שמכורים עשויים להגדיל את המינונים כדי לחוות את אותו סיפוק רגעי. אנשים שמתמודדים עם התמכרות גם לא פעם חווים פגיעה בביטחון ובדימוי העצמי, הם מתנתקים מהמעגלים החברתיים והתעסוקתיים שלהם, חווים שיפוטיות ואכזבה מבני המשפחה, מתמודדים עם תחושות של אשמה ובושה, ומה שנראה בתחילה כפתרון זמני, הופך לגורם שמחריף את המצוקה הרגשית.
אם כן מדובר במעגל שמזין את עצמו, ההתמכרות מתחילה כדרך להתמודד עם כאב רגשי, אך עם הזמן היא הופכת למקור סבל נוסף. יחד עם זאת חשוב לזכור, שעל אף שנדמה שאין דרך מוצא, בעזרת תמיכה נכונה וטיפול מעמיק שמבין את הקשר בין מצבים רגשיים להתמכרות ולהיפך, כן אפשר להבין לעומק מה הגורמים והטריגרים הרגשיים שמובילים להתמכרות, ולטפל בהם כדי לשבור את ההתניות וליצור דפוסי התנהגות חיובים יותר.
זיהוי מוקדם, מניעה ודרכי טיפול
היכולת לזהות את הדפוסים מאפשרת ללמוד לנהל אותם, במקום לתת להם את השליטה. כאשר מצליחים לזהות את הסימנים, לרוב ניתן לעצור את ההתדרדרות ההדרגתית ולהבין שיש נקודת בחירה: אפשר לבחור בדרך אחרת. הייחוד במסגרות טיפוליות כמו בתים מאזנים היא שהם לא רק מטפלים בהתמכרות עצמה, אלא גם בגורמים שלה, בנסיבות שהובילו להתמכרות מלכתחילה.
במקום לתת מענה שטחי, הם שואפים לטפל בשורש הבעיה, לשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות מזיקות מן היסוד ולרכוש כלים שונים ומגוונים שיאפשרו לסגל דרכי התמודדות חיוביות יותר.
כלים שמובילים לשיקום אמיתי:
- טיפול רגשי אישי וקבוצתי – אנשים שמתמודדים עם התמכרות משתמשים בה כדרך להתמודד עם רגשותיהם. בטיפול נותנים מקום לחוויות הכואבות, מעבדים אותן, מזהים טריגרים, לומדים דרכים חדשות להתמודדות, ובקבוצה נמצאים יחד עם אנשים שחווים דברים דומים, מה שיכול להקל.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – התמכרות אינה מתרחשת בחלל ריק. היא קשורה לדפוסי חשיבה שליליים, לתגובות אוטומטיות ולתחושות של חוסר ערך או תקווה. שיטת CBT עוזרת לזהות את הדפוסים האלה ולשנות אותם, כך שהאדם יוכל לבחור תגובות בריאות יותר למצבים מאתגרים.
- כלים לרגיעה וויסות רגשי – רבים מהמתמודדים עם התמכרות מתמודדים גם עם סערת רגשות ולא תמיד מצליחים לווסת את עצמם. רכישת כלים לוויסות עצמי כמו מיינדפולנס, יוגה, מדיטציה וטכניקות נשימה, מחזירים את תחושת השליטה ומאפשרים למטופלים ליצור חיבור מחודש בין הגוף והנפש.
הצעד לחיים מאוזנים ובריאים יותר
התמכרות לרוב נובעת ממצוקה רגשית, אך היא גם מעצימה את הכאב הרגשי. עם הבנה מעמיקה של דפוסי ההתמכרות והגורמים הרגשיים המובילים אליהם, ניתן לשבור את המעגל הזה ולהתחיל לעשות שינוי. זיהוי מוקדם של טריגרים רגשיים והתמודדות איתם בדרכים בריאות, כמו חיזוק החוסן הרגשי ושינוי דפוסי החשיבה, אלו הצעדים הראשונים בדרך לשחרור אמיתי.
מסגרות טיפוליות כמו בתים מאזנים של רשת EZONE מציעות מעטפת טיפולית מכילה והוליסטית שנותנת מענה הן להתמכרות הפיזית והן לשורש הרגשי שגרם לה. בין אם אתם מתמודדים עם דיכאון, סכיזופרניה או מצבים רגשיים אחרים, כאן תמצאו את כל התמיכה שאתם זקוקים לה על מנת להתחיל חיים חדשים ומאוזנים יותר. מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים!