התמודדות עם סטיגמות: כיצד לבנות חברה מכילה יותר כלפי מתמודדי נפש

כותב/ת המאמר: מערכת

מלבד התמודדות עם בעיות נפשיות, מתמודדי נפש רבים נאלצים להתמודד לעיתים קרובות גם עם דעות קדומות, חוסר הבנה וסטיגמות מצד הסביבה. הסטיגמות יכולות להיות מאוד מזיקות מכיוון שמלבד העובדה שהן פוגעות במתמודדים עצמם, הן גם מונעות מהם להשתלב בחברה בצורה מלאה ובריאה. סטיגמות עלולות להוביל לבידוד חברתי, למנוע ההזדמנויות תעסוקה ואף לפגוע בקשרים האישיים של המתמודדים. על מנת לבנות חברה מכילה יותר, יש צורך בשינוי תודעתי שיכלול חינוך, הסברה ופעולות מוחשיות במטרה לתמוך במתמודדים ולסייע להם להרגיש שייכים. 

חינוך והסברה: כלים להפחתת סטיגמות בקהילה

אחת הדרכים המרכזיות להתמודד עם סטיגמות היא על ידי חינוך והסברה. בעזרת חשיפה למידע מדויק על בעיות נפשיות בצורה פתוחה ושקופה ניתן לשנות את התפיסה הציבורית. חשוב לקדם תוכניות חינוך בבתי ספר ובקהילות, שיכללו מידע על מתמודדי נפש, על המאפיינים של מחלות נפשיות, ולהציג את הדרכים בהן ניתן לתמוך בהם. תוכניות חינוך והסברה יכולות לכלול מפגשים עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, או מפגש עם מתמודד נפש שיעזור להבין את הקשיים שמלווים את המתמודדים כמו גם לשבור את הדעות הקדומות הקיימות.

מתמודד נפש הוא אינו מישהו שצריך לפחד ממנו, אלא אדם עם חוויות ומורכבות כמו כל אחד אחר. ככל שהקהילה תהיה מודעת יותר למורכבות הזו, כך תוכל להיות יותר פתוחה ומקבלת. מפגשים עם מתמודדי נפש ושיחות עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולות להנגיש את הנושא לכלל הקהילה. במקרים רבים, הכרות מתמודד נפש יכולה לשנות את הגישה אליו מקצה לקצה, להפחית חששות ולהקנות ידע וכלים שיאפשרו לתמוך בו וליצור סביבה מקבלת יותר. 

סיפורי הצלחה: שבירת מיתוסים על התמודדות נפשית

סיפורי הצלחה של מתמודדי נפש יכולים לשמש ככלי רב עוצמה לשבירת סטיגמות. סיפורים אלו מראים כי מתמודדי נפש יכולים להצליח בתחומים שונים, כמו עבודה, לימודים, תחביבים וזוגיות. כשאנשים שומעים על אנשים שהצליחו להתגבר על מכשולים ולבנות לעצמם חיים משמעותיים, הם מתמלאים בהשראה ומבינים כי התמודדות עם בעיות נפשיות אינה גזירת גורל. 

מומלץ גם לקדם את הסיפורים הללו במדיה החברתית, בתקשורת ובאירועים קהילתיים. כאשר הציבור נחשף למקרים של אנשים שהתגברו על אתגרים, הם יכולים לקבל השראה. מיתוסים כמו "מתמודד נפש אינו מסוגל לתפקד בחברה" או "אין סיכוי להחלמה" יכולים להיסדק כאשר הציבור נחשף להצלחות אמיתיות. כמו כן, ניתן לפתח תוכניות שמשלבות מתמודדי נפש שמגיעים לספר את הסיפור שלהם בקבוצות תמיכה או בהכשרות מקצועיות ולהעביר מסר של תקווה על כך שניתן להצליח בחיים גם כאשר מתמודדים עם בעיות נפשיות.

יצירת מקומות עבודה ידידותיים למתמודדים

כחלק מהמאמץ לבנות חברה מכילה, ניתן וחשוב ליצור מקומות עבודה ידידותיים למתמודדי נפש, מהיבטים שונים, החל בעיצוב המקום ויצירת סביבות תומכות שמבינות את הצרכים המיוחדים של עובדים המתמודדים עם קשיים נפשיים ועד מתן גמישות בשעות העבודה, מתן הכשרות ייעודיות וארגון הדרכות לעובדים הקיימים, כך שידעו כיצד להתנהל ולתמוך בהשתלבות מתמודדי נפש במקום התעסוקה. 

יצירת סביבות עבודה ידידותיות אינה טובה רק למתמודדי הנפש עצמם, היא יכולה להביא תועלת לחברה כולה. מקומות עבודה שמעודדים גישה חיובית ותומכת, יכולים להרוויח מעובדים מחויבים, שמביאים איתם כישורים ייחודיים ולקדם תדמית של עסק הנותן מקום והזדמנות לכל סוגי העובדים. התנהלות כזאת יכולה למשוך אל העסק הון אנושי איכותי, וגם לגרום לעובדים להרגיש כי הם יקבלו תמיכה תמיד וכי יש מי שרואה אותם.

בנוסף, חשוב להדגיש בפני המעסיקים את כל היתרונות שיש בהעסקת מתמודדי נפש וכאשר הם יתחילו לראות אותם, ניתן יהיה להפוך אט אט את השוק לפתוח ומקבל יותר.

שילוב אמנות ותרבות בהעלאת המודעות לבריאות הנפש

דרך נוספת להעלות את המודעות לבריאות הנפש ולשבור את הסטיגמות הקיימות היא באמצעות אמנות ותרבות. תערוכות, מופעים, סרטים ופעילויות אומנותיות שונות, לרבות סדנאות המשלבות טיפול טבעי בדיכאון, כל אלו ועוד יכולים לחשוף את הקהל לקולות ולחוויות של מתמודדי נפש בדרכים חדשות. מה גם שאמנות ותרבות, אלו דרכים יעילות לבטא תחושות ומחשבות בדרך יצירתית, כך שמתמודדי נפש זוכים לפלטפורמה להציג ולתעד את עצמם ואת חוויותיהם. כמו כן, ניתן לקדם שיתופי פעולה עם מוסדות תרבותיים ואומנותיים, על מנת ליצור פלטפורמות נוספות שיכולות לשמש את המתמודדים. זו בהחלט הזדמנות להנגיש את הנושא ולהפוך את האמנות והתרבות לכלי מגשר בין אנשים, ללא כל קשר להיסטוריה האישית שלהם.

בבית מאזן מרשת E זון: מתחילים במסע לקראת חברה מכילה יותר

על מנת לבנות חברה מכילה יותר כלפי מתמודדי נפש, צריך לשנות את הגישה ולקדם חינוך מכיל יותר, שיתוף סיפורי הצלחה, יצירת מקומות עבודה תומכים ושימוש בכלים אומנותיים כדרך לביטוי, שיתוף והעלאת המודעות. כל אלו יחד יכולים לשבור את הסטיגמות הקיימות וליצור חברה שמקבלת את כל פרטיה, לא משנה עם מה הם מתמודדים.

בבית מאזן מרשת EZONE, אנו פועלים ליצור סביבה מקבלת ותומכת לכל מתמודד נפש. באיזון מאמינים כי בעזרת חינוך, פעילות חברתית ותמיכה קהילתית, נוכל לשנות את התודעה הציבורית וליצור סביבה שבה כל אחד יכול להרגיש שייך. עם מגוון טיפולים ופעילויות המיועדות לתמוך במתמודדי נפש שונים, אפשר לעזור להם להשתלב בחברה בצורה טובה יותר במסגרת הטיפול, ולקיים חיים אישיים ותעסוקתיים מלאים במשמעות, ללא דעות קדומות וסטיגמות שיגרמו להם להרגיש מבודדים. מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים!

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו