דף הבית > המומחיות שלנו > טיפול במאניה דיפרסיה
כותב/ת המאמר: מערכת
האנשים המאובחנים כמתמודדים עם הפרעה דו-קוטבית או הפרעה ביפולרית (שמכונה בלשון היומיום גם מאניה דיפרסיה), מתמודדים עם שינויים תכופים וקיצוניים במצב רוחם היוצרים הפרעה משמעותית בחיי היומיום שלהם.
בעוד שמרבית בני האדם יחוו עליות וירידות במצב רוחם מידי פעם (אולם, בזמן זה או אחר, מצב רוחם משתפר והם שבים לתפקוד ולהיות הם-עצמם), ילדים, בני נוער ומבוגרים במצב של מאניה דיפרסיה שרויים לאורך זמן בתחושות השליליות, והם מתקשים לשוב לתפקד באופן הנורמטיבי (המצב הדיפרסיבי, הדכאוני, החלק השני של המושג מאניה דיפרסיה). מאידך, במהלך המצבים המאניים (החלק הראשון של המונח מאניה דיפרסיה), התסמינים השכיחים שאותם יחושו המתמודדים עם התופעה יהיו תחושת מסוגלות מוגברת (המובילה קבלת החלטות פזיזות ולהתחייבויות ש"גדולות" על האדם), להרגשות עוררות ו"קופצנות"-יתר ולתחושת שמחה חריגה שאינה מחוברת למציאות. כך, למשל, המתמודד עם מאניה דיפרסיה במצבו המאני עלול לחוש שעבורו – השמיים הם הגבול ולקבל החלטות אימפולסיביות שעם השלכותיהן המתמשכות הוא יתקשה להתמודד כשייצא ממצבו הזמני הזה.
נחדד ונדייק (עבור כל מי, שבטעות, זיהו את עצמם בשורות הכתובות למעלה) – כולנו מתמודדים עם מצבי רוח משתנים מידי פעם, אנחנו שמחים, מלאי תקווה, או עצובים ושוקעים במרה שחורה, אפילו למשך פרק זמן של יומיים-שלושה. כל אלה, עדיין אינם הופכים אותנו למתמודדים עם מאניה דיפרסיה. המתמודדים עם מאניה דיפרסיה אמיתית (שלרוב, הם מאובחנים) לא חשים עצמם "רק" מדוכאים, עצובים ו"ירודים" – האפיזודה הדיכאונית במצב זה עלולה לכלול מחשבות אובדניות ותחושה של "סוף העולם קרב". תחושות אלו תתחלפנה, כאמור, בתחושות המתפרצות של האופוריה, האנרגיה הבלתי נגמרת ולעיתים הזעם הבלתי נשלט – שאף הן, ברמות בלתי נורמטיביות ובלתי מחוברות למציאות ולסביבת האדם.
מאניה דיפרסיה, ככלל, על סוגיה השונים, מורכבת ממספר תסמינים ואלמנטים מרכזיים – אפיזודות היפומאניות, אפיזודות מאניות ואפיזודות דיכאוניות. השילוב בין התסמינים, תדירות הופעת כל אחד מהם, משכם, מידת חומרתם וקריטריונים נוספים, ישפיעו על אבחון סוגה של המאניה דיפרסיה שאיתה מתמודד האדם.
"מצב רוח" מתמשך שאינו שגרתי המאופיין ברגזנות-יתר, תוקפנות-יתר או באופוריה ובהתרוממות הרוח למשך פרק זמן שאינו פחות משבוע. מצב הרוח באפיזודות המאניות יהיה מלווה באנרגיה שרמותיה גבוהות מהרגיל ובפעילות-יתר של האדם. האפיזודות המאניות פוגעות בתפקודו היומיומי של האדם, ולעיתים, תהיינה מלוות במצב פסיכוטי ובצורך לאשפוז.
ההיפומאניה הינה דרגה מתונה של המאניה, אולם היא אינה פוגעת בתפקוד היומיומי, אינה מלווה במצב פסיכוטי ואינה מצריכה אשפוז. אבחון מצבו של אדם כהיפומאני יתבסס על משך זמן של ארבעה ימים (בניגוד למאניה – המצריכה שבוע).
עסקנו בדיכאון בהרחבה במאמר קודם (מוזמנים לקרוא אותו כאן), נחזור ונזכיר בקצרה את התסמינים הנלווים לו – מצבי רוח ירודים הבאים לידי ביטוי בתחושות עצבות, ריקנות או חרדה, פסימיות וחוסר תקווה, אובדן הנאה, ירידות ברמות האנרגיה, קושי בקבלת החלטות, חוסר ריכוז וירידה ביכולות הזיכרון, קשיים בשינה, שינויים בתאבון ובמשקל, וכן הלאה.
הגורמים למאניה דיפרסיה, בדומה להפרעות נפשיות אחרות, נחשבים כבלתי ידועים ובלתי חד משמעיים, ואין גורם אחד ויחיד שעליו ניתן לשים את האצבע ולומר כי הוא הגורם הספציפי להתהוות המצב. בהמשך לכך, מצב זה עשוי לנבוע מגורמים שונים ומגוונים, כשלרוב, ההפרעה תתעורר ותתפתח בשל שילוב ביניהם.
הגורמים שלהם מייחסת כיום הרפואה משקל בהתפתחות מאניה דיפרסיה הם:
הגורמים הפסיכולוגיים והסביבתיים – מצבי לחץ, מתח ו / או משבר, טראומה, שימוש מוגבר באלכוהול ו /או סמים גם כן גורמים למאניה דיפרסיה.
הגורמים הביו-כימיים – ישנם כיום מחקרים המוכיחים כי מאניה דיפרסיה (בדומה להפרעות נפשיות אחרות) עשויה להיווצר כתוצאה מבעיה בתפקודם של המוליכים העצביים (הנוירוטרנסמיטר ים) שבמוח ובשל בעיות בקישוריות ובחיווט. כתוצאה מכך, כך טוענים המחקרים, ישנן תרופות ספציפיות המשפיעות על רמות הסרוטונין והדופמין ועלולות לגרום להתפתחותה של ההפרעה (או, לכל הפחות, להגדיל מאד את הסיכון להיווצרותה).
הגורמים ההורמונאליים – מחקרים הוכיחו כי, במקרים מסוימים, חוסר באיזון ובוויסות ההורמונאלי עלול לגרום להופעת התופעה, בדרך כלל, בשל תופעות כפעילות-יתר בקליפת אדרנל, רמות מוגברות של סומטוסטטין (Somatostatin) וכן הלאה.
הגורמים הנוירולוגיים – תיאוריות מחקריות שונות מייחסות לגורמים השונים (כדוגמת פעילות פחותה של קליפת מוח חזותית, חוסר איזון בפעילות האמיגדלה, פגמים בשכבה הסאב-קורטיקלית במוח וכו') השפעה על הסיכון להתפתחות מאיה דיפרסיה.
הגורמים הגנטיים – במקרים רבים, קיומה של ההפרעה מיוחס לגורמים התורשתיים (הגנטיקה), ומחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קיומו של קשר בין תופעות כחרדה, הפרעות בשינה ודיכאון קליני אצל הורים לבין התפתחותה של מאניה דיפרסיה אצל ילדיהם, לעיתים, אפילו בגיל צעיר. בנוסף, בעיות שונות הקשורות לפעילות המוח ועוברות בתורשה עלולות לגרום ולתרום להתפתחותה של ההפרעה.
ישנם סוגים רבים שונים של מאניה דיפרסיה אולם המוכרים ביותר הם:
זוהי ההפרעה העצמתית מבין סוגיה השונים של ההפרעה, והיא כוללת תקופות של מצב רוח הנע בין המאניה לדיכאון. סוג זה מאופיין באפיזודות מאניות האורכות, לפחות שבוע או בתסמינים מאניים חמורים עד כדי צורך בטיפול מקצועי מיידי בבית חולים. בהפרעה מסוג זה מופיעים גם אירועים דיכאוניים, הנמשכים, לפחות, שבועיים.
צורה מתונה יותר של התופעה הכוללת אפיזודות מתונות של היפומאניה (היפומאניה – התרגשות קיצונית, שדרגתה נמוכה מדרגת המאניה) אשר מתחלפות באפיזודות דיכאון חמור.
מחקר שהתפרסם בשנים האחרונות מצא קורלציה בין התמודדות עם מאניה דיפרסיה מסוג 2
לבין ההתמודדות עם הפרעת דיכאון עונתית / דיכאון "עונתי" (SAD).
ההבדל העיקרי בין שני סוגים אלה, יתבטא בחומרתן של האפיזודות המאניות המופיעות – האדם המתמודד עם הפרעה מהסוג הראשון יחווה אפיזודות מאניות מלאות, בעוד שהמתמודד עם הפרעה מהסוג השני יחווה אפיזודות היפומאניות בלבד.
ציקלותימיה (Cyclothymia) – מאניה דיפרסיה "קלה"
ציקלותימיה מאופיינת בהפרעות מחזוריות של מצבי הרוח, כלומר, שילוב בין תקופות שבהן האדם נמצא במצב הרוח המרומם (או התוקפני), תקופות דיכאון (שאינו דיכאון עמוק או מג'ורי) לבין תקופות מאוזנות בנות כחודשיים שהן נטולות מצבי רוח חריגים.
ההפרעה, לרוב, תתחיל ותאובחן בהיותו של האדם בגיל ההתבגרות, אם כי, במקרים מסוימים היא עשויה להופיע גם בגיל צעיר יותר.
אבחון מקצועי של ציקלותימיה אצל בוגרים יתייחס לאפיזודות של מצב הרוח השונים במשך מחצית הזמן לפחות בשנתיים האחרונות, בעוד שאצל ילדים ובני נוער פרק הזמן יתקצר ויעמוד על שנה אחת.
חשוב לדעת, כי על אף שאין ריפוי ידוע ומוצהר לציקלותימיה, גם מצב זה, כאשר אינו זוכה להתערבות מקצועית ולטיפול מתאים עלול להתדרדר ולהסלים עד כדי מאניה דיפרסיה.
בשונה מהציקלותימיה, האדם שמתמודד עם סוג זה ממאניה ידווח על 4 (או למעלה מכך) אפיזודות דיכאוניות, מאניות או היפומאניות תוך פרק זמן של שנה. אף מצב זה מצריך טיפול והתערבות מקצועית.
הופעה מקבילה של סימפטומים המאפיינים דיכאון ושל הסימפטומים המאפיינים את המאניה (או את ההיפומאניה). האדם המתמודד עם מאניה דיפרסיה מעורבת עשוי לדווח כי בימים מסוימים הוא סובל ממחשבות אובדניות וממצב רוח ירוד, ובמקביל לכך, הוא חש דחף לפעילות מוגברת ואף מתכנן תוכניות גדולות לעתיד. תופעה זו נחשבת כמאתגרת לאבחון לטיפול.
כפי שכתבנו קודם, מאניה דיפרסיה עלולה להופיע כתגובה למחלה או למצב בריאותי בעייתי, לנטילת תרופות מסוימות, לשימוש באלכוהול או בסמים וכן הלאה. במקרה כזה, יתקבל מצב דמוי-מאניה או דמוי דיכאון כשככל הנראה ייעלמו, כשהגורם להם יטופל.
על אף שפירטנו בשלב מוקדם יותר את המאפיינים לכל סוג של מאניה דיפרסיה ואף את ההגדרות לאפיזודות השונות, ריכזנו את עיקרי הקריטריונים גם כאן:
מאניה דיפרסיה מסוג 1 – יתייחס לקיומה של לפחות אפיזודה מאניה אחת עם או אפיזודות דיכאוניות.
מאניה דיפרסיה מסוג 2 – תכלול לפחות אפיזודה אחת מכל סוג (היפומאנית ודיכאונית) ציקלותימיה – שילוב בין אפיזודות דיכאוניות ואפיזודות היפומאניות / מאניות במשך מחצית הזמן בשנתיים אצל מבוגרים ושנה אצל ילדים ובני נוער.
ראוי להדגיש שוב, כי בכל הנוגע להפרעות נפשיות, אין קיצורי דרך ואין DIY. לאבחון העצמי אין חשיבות וכל ניסיון לטפל, אך ורק, בכוחות עצמכם בבעיה עלול להסלים אותה ולדרדר את מצבכם (או את מצבו של האדם היקר לכם המתמודד עימה)!
שכיחותה של מאניה דיפרסיה המאובחנת בקרב אוכלוסייה בוגרת ברחבי העולם נעה בין 1% ל־3%: מאניה דיפרסיה השייכת לסוג 1 תופיע אצל 0.5-1% בעוד שמאניה דיפרסיה מהסוג הקל יותר (סוג 2) יאובחן אצל כ-2-3% מהאוכלוסייה.
פרט מעניין – למרות ששיעור הגברים המתמודדים עימה דומה מאד לשיעור הנשים המתמודדות עימה, אצל הגברים המתמודדים עימה מצבי המאניה הם הבולטים במיוחד, בעוד שאצל הנשים המתמודדות – מצבי הדיפרסיה הם השולטים. אצל בני שני המינים הגיל הממוצע להתפרצות ההפרעה עומד על 19, אולם ישנם גם ילדים ובני נוער המתחילים להתמודד עימה בגיל צעיר מהממוצע המוזכר.
כפי שהובהר מספר פעמים בעבר, למרבית ההפרעות הנפשיות אין ריפוי ואין מהן החלמה שלמה. גם מאניה דיפרסיה אינה יוצאת דופן מכך, ולכן, כל טיפול טבעי / תרופתי או מסוג אחר, יהיה, לכל היותר, מסוגל להקל על ההתמודדות של האדם עם הסימפטומים המאפיינים את ההפרעה, אולם לא ירפא אותו לחלוטין ממנה. חשוב לזכור זאת, מכיוון שישנם לא מעט פירסומים (בעיקר בעת האחרונה) העוסקים בכל מיני טיפולי-פלא או תרופות-קסם המרפאות לגמרי את המשתמשים בהם.
הדרך היעילה ביותר להיטיב את המצב ולקבל כלים מתאימים להתמודדות, עוברת דרך הבתים המאזנים של איזון – המקום בו המטפלים המקצועיים המנוסים שלנו מתייחסים אל כל מטופל כאל אדם שלם על כל רבדיו ולא על פי סך בעיותיו השונות!
אנשי המקצוע המרכיבים את הצוותים המקצועיים בבתים המאזנים שלנו נמצאים כאן עבור כל מטופל, מתוך כוונה להעניק את הטיפול היעיל והמקצועי ביותר, המתאים לכל מטופל באופן ייחודי. לשם כך, אנחנו מקפידים, כל העת, להרחיב את מגוון הגישות הטיפוליות שבהן אנחנו משתמשים, במקביל ליצירת מרחב בטוח ומגונן!
מוזמנים לשתף:
מה באתר
הטיפולים שלנו
עיצוב ופיתוח: נוצר ב ♥ על ידי omega360 | ניהול וקריאיטיב- הדר גרינברג Green Citrus Creative