החיים מציבים בפנינו לא מעט אתגרים, וכמה מהם עשויים להיות כה טראומטיים, עד כי הם ישאירו עלינו חותם עמוק ומתמשך. אירועים טראומטיים, שמזעזעים את תחושת הביטחון שלנו, אינם רק זיכרונות חולפים. הם יכולים להשפיע באופן משמעותי על הנפש והגוף, ולפעמים להשאיר אותנו עם תחושות קשות, שילוו אותנו לאורך זמן, וישנו את הדרך שבה אנו חווים את המציאות.
כיצד טראומה משפיעה על המוח והגוף?
כשאדם מתמודד עם אירוע טראומטי, המוח מזהה את האיום ומגיב בצורה אינסטינקטיבית. בשלב הראשון, הוא מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית, מה שמוביל להפרשת הורמונים כמו אדרנלין. הורמונים אלו גורמים להאצת קצב הלב, לעלייה בערנות ולתחושת חדות. במקביל, תגובה אופיינית נוספת למצבי איום היא הילחם, ברח או קפא (fight, flight, freeze). כך האדם באופן אינסטינקטיבי מחליט אם להילחם, לקפוא במקום או להימנע מהסיכון, בהתאם לנסיבות וליכולותיו.
מנגנון הגנה נוסף שעשוי להופיע בעת התמודדות עם טראומה הוא דיסוציאציה. דיסוציאציה זהו מצב שבו האדם "מתנתק" מהמציאות הרגשית והחווייתית של האירוע. זו תגובה נפוצה למקרים חמורים של טראומה, שבהם המוח והגוף לא מצליחים לעבד את האירוע בצורה תקינה. אומנם זהו מנגנון הגנה שמטרתו להקל על ההתמודדות עם חוויות קשות, אך לעיתים הוא עשוי להחמיר את הסבל הנפשי ולגרום לכך שהאדם יתקשה להשתקם מהטראומה בעתיד.
כשאירוע טראומטי לא מעובד בצורה נכונה, הוא עלול להוביל לפוסט טראומה (PTSD). במקרים כאלה, הזיכרון של האירוע נשאר דומיננטי וממשיך להשפיע על האדם בכל פעם שהוא נתקל בגירויים שמזכירים לו את החוויה הטראומטית. לא כל טראומה תתפתח לפוסט טראומה, אך כאשר זה קורה, התהליכים הנוירולוגיים במוח גורמים לתסמינים כמו פלאשבקים, סיוטים ודיכאון, שבמהלכם האדם חווה את האירוע מחדש. תסמינים אלה אינם רק רגשיים, אלא גם פיזיולוגיים, הגוף נשאר במצב של דריכות מתמשכת, מה שמקשה על הנפש להשתקם ולהחלים.
כלים טיפוליים לעיבוד טראומה
מנגנוני ההתמודדות השונים מתפתחים כדרך להתמודדות עם המציאות, בין אם היא כואבת או מסעירה. כשמשהו יוצא מאיזון בחיינו, אנו פונים למנגנוני התמודדות שונים כדי להקל על הכאב, לייצב את עצמנו ולהשיב את תחושת השליטה.
בבתים מאזנים מבינים את הכאב שמתלווה לאירועים קשים ושואפים לסייע למטופלים לעבד את הטראומה בצורה בריאה, ולרכוש מנגנוני התמודדות בריאים. זהו תהליך של למידה והתאמה, שמטרתו, מחד, היא להתמודד עם הכאב, ומאידך, ללמוד לנהל את הרגשות בצורה יעילה ומאוזנת יותר.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) –הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית נחשבת לכלי מרכזי ויעיל בעיבוד רגשות. היא מאפשרת למטופלים להבין את הקשר בין מחשבותיהם, רגשותיהם והתנהגותם ולרכוש דרכים יעילות יותר להתמודד עם התנהגויות ודפוסים שליליים.
- מיינדפולנס ומדיטציה – טכניקות של מיינדפולנס ומדיטציה יכולות למנוע מצבים של לחץ וחרדה. בעזרתן המטופל הופך להיות מודע יותר לרגע הנוכחי, מפתח חוסן נפשי ומצליח להתמודד עם מחשבות ורגשות מכאיבים בצורה ישירה, ללא הימנעות וללא שיפוט.
- תמיכה רב שכבתית – אחת מהאסטרטגיות החשובות ביותר בעיבוד טראומה היא לקחת חלק במשהו גדול יותר. מעטפת טיפולית קבוצתית תומכת, וסביבה של אנשים אשר חוו חוויות דומות, יכולות להוביל לעיבוד טוב יותר של הרגשות, כי לפעמים, קל יותר לעבור דברים יחד.
בנוסף, בבתים מאזנים המטופלים נמצאים במתחם פרטי הכולל את כל הפסיליטיז והשלווה שהם צריכים על מנת להתמסר לתהליך הריפוי. כמו כן, התוכנית הטיפולית כוללת את התאמנת התזונה, טיפולים משלימים, פעילות גופנית, שגרה יומיומית, רכישת כלים לביטוי עצמי וצוות שלם של מטפלים שזמין למטופלים ומגויס למטרה.
טראומה EMDR – שיטה חדשנית לטיפול בטראומה
תחום הטיפול הולך ומתפתח כל הזמן ולכן חשוב להישאר עם היד על הדופק ולהכיר שיטות טיפוליות חדשות שיכולות לעזור להתמודד עם אירועים קשים וחוויות פוסט טראומטיות. אחד השיטות המובילות לטיפול בפוסט טראומה, זו שיטת EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). במסגרת טיפול טראומה EMDR מעבדים מחדש זיכרונות טראומטיים באמצעות תנועות עיניים. גישה זו מבוססת על התיאוריה שכאשר טראומה נרשמת במוח ואינה מעובדת, האדם יתקשה להשתקם. לכן השיטה מסייעת למטופלים לעבד את זיכרונות הטראומה מחדש, תוך הפחתת העומס הרגשי שנלווה אליהן.
כיום שיטה זו הפכה למאוד פופולרית במסגרת הטיפול בפוסט טראומה ומחקרים מעידים על כך שהיא מאוד יעילה בהפחתת התסמינים, כל שכן בהפחתת הפלאשבקים, הסיוטים ותחושת הניתוק מהמציאות.
עם בתים מאזנים, אתם לא לבד – טיפול מקצועי ומתקדם בטראומה
כשהטראומה נותרת לא מעובדת, תהליך ההחלמה עשוי להיות ארוך ומורכב. עם זאת, בבתים מאזנים של שת EZONE מבינים את החשיבות של טיפול מקצועי וממוקד, ולכן מציעים מסגרת פרטית שמספקת גישה לטיפולים המתקדמים ביותר בתחום. צוות המטפלים שלנו כולל את מיטב המומחים, אשר משתמשים בשיטות טיפול חדשניות ומגוונות כמו EMDR, טיפולים משלימים ושיטות מתקדמות אחרות שמותאמות אישית לצרכים של כל מטופל.
בבתים מאזנים שואפים להעניק לכל אדם את הכלים וההכוונה הדרושים כדי להתמודד עם טראומות ולעבור תהליך של החלמה אמיתית. מסגרת פרטית זו, שמספקת מענה הוליסטי המתחשב בנפשם ובמצבם הרגשי של המטופלים, מחויבת לספק טיפול איכותי וחדשני, תוך התמקדות בשיקום אישי ומקצועי, ויצירת סביבה תומכת שתסייע לכל אדם למצוא את הדרך שלו להחלמה ולשיקום.
התחילו את הדרך להחלמה כבר היום בבתים מאזנים של רשת E זון. הצוות המיומן שלנו כאן כדי ללוות אתכם בתהליך, ולספק לכם את כל הכלים היעילים ביותר לטיפול בטראומה.