איך טיפולים אלטרנטיביים משתלבים בהצלחה עם הגישה הרפואית במוסדות קהילתיים?

כותב/ת המאמר: מערכת

טיפולים משלימים ואלטרנטיביים עשויים להיות קשורים לבריאות הגוף והנפש, ובניגוד לגישה הרפואית המסורתית, מרביתם, אינם חלק מהטיפול הרפואי השגרתי והקלאסי. מטרתם, ככלל, להגביר את הרווחה הפיזית והנפשית, לסייע להרגעה ולקדם את שיפור הבריאות הנפשית. על אף, שכעיקרון, ניתן להיעזר בטיפולים משלימים ואלטרנטיביים בטיפול גם בבעיות בריאות הנפש, אין ראיות מחקריות מוצקות (או לפחות לא כאלו שאותן מחשיב ה"מדע" ככאלו) המעידות על כך שהם אכן משפרים את מצב המטופלים, ולכן, הרפואה הקונבנציונאלית עדיין סקפטית למדי בכל הנוגע ליעילותם. מאידך, אנחנו יודעים גם שלאמונה בהצלחת דרך טיפול כלשהי יש חלק גדול בהצלחה בפועל של הטיפול, כך, שככל הנראה, לא ניתן לשלול לגמרי את שילובן של גישות טיפול משלימות ו / או אלטרנטיביות בתחומי רפואת הגוף ובריאות הנפש. חשוב גם לדעת, כי לא כל גישות הטיפול המשלימות או האלטרנטיביות מוסדרות במסגרת לימודים רשמיים או הסמכה, ולכן, בעת בחירת מטפל או קליניקה, חשוב לברר מה הן ההסמכות הספציפיות הרלוונטיות לתחום הטיפול ולוודא שהמטופל / הקליניקה שבה אתם בוחרים לעבור את הטיפול אכן מוסמכים להעניק לכם אותו.

 

מהם טיפולים משלימים ו / או טיפולים אלטרנטיביים?

לרוב, המונחים טיפולים משלימים  / טיפולים אלטרנטיביים מהווים שם כולל לכלל הטיפולים שאינם נכללים במסגרות הטיפול הקונבנציונאליות. כך שסביר להניח שרופא בקופת חולים יעדיף לרשום לכם תרופות או להפנות אתכם לרופא "מסורתי" אחר ולא למטפל אלטרנטיבי / מטפל ברפואה משלימה. על אף אי האמון שרוכשים לתחומים אלה חלק ניכר מהעוסקים ברפואה הקונבנציונאלית, אנשים רבים נעזרים בהם, בין אם באופן קבוע ובין אם על פי הצורך, בכדי לסייע בהתמודדות עם תסמינים שונים או לשיפור הרווחה הכללית, הפיזית, הנפשית או הרוחנית.

לעיתים קרובות (וזו כבר גישה שהפכה למקובלת קצת יותר כיום גם בקרב אנשי הרפואה הקלאסית) ההתייחסות לטיפולים מסוג זה היא התייחסות הוליסטית, כלומר כזו הדוגלת בטיפולים רחבים יותר, המתייחסים לגוף ולנפש כאל יחידה אחת שלמה, והטוענת כי לא ניתן "לפרק" את האדם לחלקים ולרפא רובד / אספקט אחד בלבד שלו. אולם, בניגוד לרפואה המסורתית, שעיקרה עוסק בטיפול בתסמינים ו"העלמתם", גישות הרפואה החלופיות מנסות לרדת לשורש הבעיה (הפיזית או הנפשית) ולרפא אותה מהיסוד, ולא רק להעלים / לטשטש את התסמינים הנלווים לה.

לפני קבלת טיפול משלים או אלטרנטיבי חשוב לדבר עם רופא המשפחה או הפסיכיאטר המטבל בכם, במיוחד אם אתם נוטל תרופות או משתמשים בטיפולים אחרים, את בהריון או מניקה, או שאתם מתחת לגיל 18.

 

אילו סוגי טיפולים משלימים ו / או אלטרנטיביים קיימים?

ישנם המון סוגי טיפולים משלימים ואלטרנטיביים שונים. הנה מספר מגישות הטיפול הנפוצות יותר ברחבי העולם – דיקור סיני, ארומתרפיה, צמחי מרפא, הומיאופתיה, טיפול בהיפנוזה, טיפול באור, עיסוי, רייקי, מדיטציה, טיפול באמצעות חיות מחמד, ריפוי רוחני או אנרגטי ויוגה. מכיוון שאת חלק מהגישות אין צורך להציג בפניכם, נתמקד בשתי גישות הטיפול המשלימות / אלטרנטיביות הפחות מוכרות בישראל.

צמחי מרפא ותרופות המבוססות על צמחי מרפא – על אף שתרופות מיינסטרים רבות מבוססות על חומרים שמקורם בצמחים, אגף הרוקחות שבמשרד הבריאות מסווג את צמחי המרפא לשלושה סוגים שונים – צמחים המותרים לשיווק בבתי מרקחת, צמחים המותרים לשיווק, אך ורק, בבתי מרקחת וצמחי מרפא האסורים כלל לשיווק. את הרשימה המתייחסת לצמחים האסורים לשיווק ולאלה שמותרים לשיווק רק בבתי מרקחת, תוכלו לראות כאן. את התרופות המבוססות על צמחי מרפא נמכרות בבתי המרקחת, ישנם מספר צמחי מרפא שנחשבים כיעילים במיוחד בכל הנוגע לבעיות נפשיות. למשל, פרע מחורר (סנט ג'ון וורט או היפריקום) משמש בתרופה ששמה "רמוטיב" המסייעת בהתמודדות עם דיכאון, הוולריאן הוותיק משמש כתרופת הרגעה, מרווה וקמומיל משמשים כנוגדי חרדה ומרגיעים ועוד.

טיפול באור – למרות שפוטותרפיה (המוכרת יותר בישראל) וטיפול באור עובדים, לכאורה, על עיקרון זהה (חשיפה לאור באורכי גל שונים) הפוטותרפיה משמשת כיום לטיפול בבעיות עור (למשל, פסוריאזיס) בעוד שהטיפול באור פונה, בעיקר לאנשים המתמודדים עם הפרעה רגשית עונתית (SAD). במהלך הטיפול, נחשף המטופל לאור המהווה תחליף לאור השמש שאליו, המטופל לא מצליח להיחשף כהלכה בחודשי החורף. הטיפול באור מגביר את ייצור הסרוטונין (ההורמון הגורם להרגשה טובה) ומפחית את ייצור המלטונין (ההורמון ה"מדכא" ומעורר בנו את הרצון לישון). על אף שבישראל, לכאורה, אנחנו נהנים משמש כמעט בכל ימות השנה, באופן מפתיע, גם אצלנו ישנם אנשים המתמודדים עם SAD בחורף. מידע נוסף על סוג טיפול זה, ניתן למצוא כאן.

 

טיפולים משלימים / אלטרנטיביים בצד רפואה מסורתית?

בעשורים האחרונים הולכת ומעמיקה המודעות לאפשרות של שימוש ברפואה האלטרנטיבית או המשלימה בצד הרפואה הקונבנציונאלית. וזאת, בעיקר בשל ההכרה שאליה הגיעו שני הצדדים שאולי, בכ"ז, למרות ההתנגדות המוצקה שלהם, עדיין עשויים להיות דברים בגו… אנחנו רואים זאת, בעיקר, בגופים הטיפוליים הפרטיים כמו בתים מאזנים של אי-זון וגם, בהכנסת טיפולים אלטרנטיביים (כדוגמת אקופונקטורה, רפלקסולוגיה, טווינא, שיאצו ועוד), לרשימת הטיפולים המוצעים לחברי קופות החולים השונות.

האם זה אומר שכבר מחר רופא המשפחה שלכם ימליץ בחום על טיפול משלים או טיפול אלטרנטיבי?

סביר להניח שלא, אבל זה, לפחות כך נראה לנו, צעד ראשון בכיוון הנכון…

 

מוזמנים לשתף:

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו